Menu Zavřít

S ilegálním hazardem zatočíme

19. 3. 2007
Autor: Euro.cz

PETR VRZÁŇ, ŘEDITEL ODBORU STÁTNÍHO DOZORU NAD SÁZKOVÝMI HRAMI A LOTERIEMI: Přistřihnout křídla nelegálnímu internetovému sázení je jednou z hlavních priorit nového loterijního zákona, který připravuje ministerstvo financí. „Zákon by měl také snížit počet provozovatelů z 600 na 100, počet heren a kasin pak z 5000 na 2500,“ říká Petr Vrzáň.

PETR VRZÁŇ, ŘEDITEL ODBORU STÁTNÍHO DOZORU NAD SÁZKOVÝMI HRAMI A LOTERIEMI: Přistřihnout křídla nelegálnímu internetovému sázení je jednou z hlavních priorit nového loterijního zákona, který připravuje ministerstvo financí. „Zákon by měl také snížit počet provozovatelů z 600 na 100, počet heren a kasin pak z 5000 na 2500,“ říká Petr Vrzáň.

Ve funkci jste již několik měsíců.

Jaké změny jste učinil po svém jmenování?

Podstatné. V minulosti jsem si kladl otázku, proč státní dozor v tak specifické oblasti nemá na ministerstvu financí kontrolory.

Po 14 letech jsme je tedy doplnili a stali se odborem. Přibylo kontrolní oddělení pracující podle plánu kontrolní činnosti a odezva z trhu je zřetelná. Oddělení je nástrojem k zajištění pořádku, a to bez výmluv na absenci legislativy.

Standardizovali jsme také Centrální loterijní systém, tolik medializované terminály. Do mého nástupu je provozovalo deset firem, podmínky však byly poněkud vágní.

Nebylo již únosné pokračovat v povolování dalších, a proto jsme definovali minimální požadavky, které musí žadatel splnit. K dnešnímu dni je plní dvě firmy, ostatní se do konce roku přizpůsobí.

Dojde tím ke snížení počtu jejich provozovatelů?

Ne, protože někteří výrobci nově osvědčeného systému je začali plošně prodávat. Není to ale rozhodující. Podstatné je, aby byly postupně veškeré herní systémy napojeny online do jednoho centra, a tím k dispozici státnímu dozoru ke kontrole finančních toků. A tato technologická novinka to jako první na trhu, na rozdíl od tradičních zařízení, umožňuje. Kritizovat jejich provozování je tedy jako bojovat proti letadlům na konci éry vzducholodí. Bohužel to kritici, v čele se senátorem Novotným, nechtějí slyšet.

Jaké další kroky chystáte?

Počátkem dubna vydáme standard technického zařízení pro elektromechanické rulety. Půjde opět o zpřísnění podmínek jejich provozování a sjednocení povolovacího procesu, kde bude zase dominovat sběr dat. S novým zákonem pak na řadu přijdou výherní hrací přístroje, jichž je 55 tisíc. Vydáme „metodiku vedení kasina“, neboť se při kontrolách setkáváme s velmi rozdílným přístupem k účetnictví a řízení těchto firem. Nejdůležitějšími úkoly jsou však zastavení nelegálního internetového sázení a nový zákon.

To jsou stále více diskutovaná témata. Vážně si myslíte, že zastavíte internetové provozovatele?

Ano, musíme pro to udělat vše. Máme nejen povinnost bojovat proti nepovoleným hrám, což internetové sázení v Česku bezesporu je, ale máme i společenskou odpovědnost za ochranu mladistvých. Vypořádat se však s tímto jinak prospěšným médiem, které zprostředkovává hraní do každé školy a dětského pokojíčku, je těžké. Protože ale ilegální provozovatelé ignorují a zřejmě se nadále míní chovat jako bezskrupulózní zlatokopové, musíme zasáhnout. A v návrhu nového zákona rozhodně zůstaneme konzistentní - zákaz internetového hraní bude v zákoně explicitně zakotven.

Můžete prozradit více z přípravy nového zákona?

Nově budou stanoveny ekonomické nástroje vedoucí k určité agregaci. Ty sníží počet provozovatelů z 600 na 100, počet heren a kasin se sníží z 5000 na 2500. Půjde o koncesní režim, kdy budeme vydávat licence, na něž nebude právní nárok. Veškerá herní zařízení budou provozována on-line, čímž dojde ke změně povolovacího procesu od základu a návazně se změní i charakter kontrolní činnosti. Obce již nebudou povolovat herny, neboť máme-li být státním dozorem, pak veškeré povolovací, dozorové a kontrolní procesy budou soustředěny do jednoho centra. Odstraníme roztříštěnost a nekontrolovatelnost rozhodujícího objemu finančních toků.

BRAND24

Nebudeme pak přísnější než jiné státy?

Dnes nikdo nepochybuje o nutnosti redukce na poli podnikání v této oblasti. Vezmemeli v úvahu, že sousední Rakousko uvažuje o liberalizaci a zrušení státního monopolu, pak protisměrné tendence u nás by měly nastolit určitou rovnováhu i z hlediska mezinárodního srovnání. Nicméně přísnost je zde na místě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).