Menu Zavřít

S Čechy se pořád musí počítat

13. 11. 2006
Autor: Euro.cz

TOMÁŠ ROUSEK, CZECH TRADE:Agentura na podporu obchodu CzechTrade začíná pro domácí podnikatele zprostředkovávat účast na tendrech financovaných Světovou bankou. Projektem byl pověřen Tomáš Rousek.* Co konkrétně projekt agentury CzechTrade českým firmám nabízí?

TOMÁŠ ROUSEK, CZECH TRADE: Agentura na podporu obchodu CzechTrade začíná pro domácí podnikatele zprostředkovávat účast na tendrech financovaných Světovou bankou. Projektem byl pověřen Tomáš Rousek. Co konkrétně projekt agentury CzechTrade českým firmám nabízí?

Když to vyjádřím stručně, tak především kvalitní a hlavně včasné informace o připravovaných projektech Světové banky v teritoriu, které konkrétní firmu zajímá.

Jak můžete pomoci vy?

Jako zástupce Světové banky pro soukromý sektor mám informace o projektech z první ruky. A to nejen prostřednictvím oficiálních publikací, ale také interních stránek zástupců banky, které jsou jakousi burzou poznatků z naší práce. Nepodceňoval bych ani to, co dělá obchod obchodem na celém světě po staletí - osobní kontakty. A ještě něco - mojí výhodou je, že mám za zády CzechTrade, takže kromě znalostí projektu z pohledu banky můžu nabídnout i nepřeberné zkušenosti našich zastoupení v zahraničí.

U chudých zemí je obava z nezaplacení dodávek. Existuje garance, že dodavatel o svůj výdělek nepřijde?

Platby jsou prováděny přímo z akreditivu Světové banky. Pokud má dodavatel pocit, že že by se platba mohla zdržet, může se obrátit přímo na vedoucího příslušného projektu.

Jaký je princip financování? Musí mít firma na zakázku vlastní zdroje, nebo je může získat přímo od Světové banky?

Banka nepůjčuje peníze soukromým subjektům. Smlouvy o půjčkách či úvěrech jsou vždy uzavírány mezi vládami rozvojových zemí a Světovou bankou. Pokud se tedy týká profinancování výroby a podobně, musí dodavatel využít zdrojů komerčních bank. Zaplaceno samozřejmě dostane z úvěru (či půjčky) Světové banky po dodávce zboží nebo služeb.

Mají tuzemské firmy vůbec reálnou šanci zakázku získat? Jiné země s tím mají jistě větší zkušenosti, společnosti ze starých unijních zemí mohou být kapitálově silnější a mít lepší pozici…

Šanci mají, pokud reálně zhodnotí možnosti. Při splnění technických kritérií tendru, referencí a nezbytných bankovních záruk za účast v tendru a za provedení díla téměř vždy rozhoduje u dodávek cena a u služeb kvalita s ohledem na typ nabízené služby.

Které obory tipujete, že by mohly být pro naše podniky zajímavé?

Obecně nerad tipuji. Mým krédem je, že uspět může ten, kdo se spoléhá na vlastní síly, zná dobře své možnosti a přistupuje k obchodu se zdravým sebevědomím. A může to být v oborech, které jsou v České republice tradičně exportně silné, jako jsou například dodávky investičních celků, ale třeba i v oblasti konzultantských služeb. Říkám si: Dokážeme třeba dostatečně prodávat naše zkušenosti z privatizace? Vždyť spousta rozvojových zemí může v mnoha oblastech řešit to, co jsme u nás řešili před 15 lety.

Řada dnešních obchodníků z chudých zemí světa studovala v Česku. Může to být výhoda?

Pravidla tendrů jsou víceméně stejná, ať se jedná o projekt v bývalé Jugoslávii nebo třeba v Etiopii. Ale já bych rozhodně vzájemné vztahy a vnímání našich firem a výrobků nepodceňoval. Vždyť dodnes, když v Etiopii prohlásíte před zasvěcenými z oblasti energetiky, odkud jste, okamžitě se jim vybaví - Malka Wakana, Češi, skvělá práce. A je to víc než dvacet let. A hned se jedná jinak se zákazníkem, a i zástupci banky vědí - pozor, to je národ, se kterým se na místním trhu musí stále počítat!

Budete si firmy tipovat, nebo se mají obracet ony na vás?

Obojí. Samozřejmě jsem využil vlastních kontaktů, kterých mám ze své praxe v privátní sféře dost, jsou tu stávající klienti CzechTrade, navázal jsem velmi slibnou spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy a Rozvojovým střediskem, a rozhodně se neuzavírám žádným potenciálním zájemcům.

BRAND24

Všechno bude řízeno z pražského centra, nebo komunikaci zajistí i regionální kanceláře?

V době moderních komunikačních nástrojů bych měl rád všechno v jedné místnosti v Praze - připadá mi to pro tuto práci příhodné.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).