Menu Zavřít

Rychlejší než noviny, dostupnější než internet

15. 8. 2005
Autor: Euro.cz

ZPRAVODAJSTVÍ V MOBILU Sháníte často důležité ekonomické informace a chcete být v obraze? Nemáte čas sedět celý den u internetu a sledovat, co je nového? Nechte si posílat ekonomické zpravodajství přímo na mobil. Můžeme si zjistit i kurzy nebo údaje z obchodního rejstříku.

ZPRAVODAJSTVÍ V MOBILU Sháníte často důležité ekonomické informace a chcete být v obraze? Nemáte čas sedět celý den u internetu a sledovat, co je nového? Nechte si posílat ekonomické zpravodajství přímo na mobil. Můžeme si zjistit i kurzy nebo údaje z obchodního rejstříku. Nejdůležitější události nebo také zprávy prakticky o všem, co se šustne, si můžete nechat posílat na svůj mobilní telefon. Stačí si jen zpravodajství na mobilu objednat. Nic není samozřejmě zadarmo, a tak se za takové informace musí zaplatit. Nejsnadněji se zpravodajství objednává přímo ze služeb na SIM kartě pomocí SIM Toolkitu. Vybrané zprávy pak chodí prostřednictvím SMS rovnou do mobilu. Některé typy zpravodajství se dají objednat i v obrázkovém formátu MMS, tady je ale nutné mít zapnutý profil MMS a především to musí umožňovat samotný mobilní telefon. Stačí si v menu telefonu najet na položku Eurotel, T-Mobile nebo Oskar (podle operátora), případně Funkce SIM. Po jejím potvrzení se dostanete do nabídky nejrůznějších služeb, které si můžete objednat. Kýžená položka se skrývá pod názvem zpravodajství. Zpravidla je - v závislosti na operátorovi - rozdělená na několik dalších podnabídek: hlavní zprávy, ekonomické, burza, zahraniční, sport atd. Každý obor se pak ještě dělí podle zdrojů - zpravidla hlavním dodavatelem zpráv je agentura ČTK a po ní pak následují celorepublikové deníky. Dokonce ten, kdo má zájem o informace ze světa celebrit, si může nechat posílat bulvární zpravodajství z deníku Blesk. EKONOMIKA HÝBE SVĚTEM

Mobilním operátorům poskytují ekonomické zpravodajství agentura ČTK, iDnes, iHned a Právo. Každý zdroj pak lze ještě rozlišit podle priority zpráv. Například chcete-li být informováni téměř o všem důležitém v ekonomice, zvolte si kategorii s číslem tři. To může představovat až 35 SMS zpráv denně, nutno podotknout, že část z nich nemá prakticky žádnou informační hodnotu a je posílána zbytečně, zřejmě jen proto, aby se naplnila denní kvóta. Pokud tedy opravdu nepotřebujete vědět, kde se co - i bezvýznamného -šustne, vyberte kategorii 2. Zprávy by měly být tak zvaně hlavní a je jich jen několik denně. Jen několik zpráv ročně představuje priorita 1, což je pár textovek do roka. Tady se dozvíte pouze ty skutečně nejvýznamnější zprávy, například že zkrachovala burza nebo podobné.

Nicméně z mobilu se nedozvíte jen aktuální ekonomické a domácí zpravodajství. Telefon poslouží i třeba pro zjištění aktuálních kurzů, údajů o firmách z obchodního rejstříku nebo burze. Je to však využití poněkud komplikované a je rozhodně rychlejší (a levnější) si informace najít na internetu, pokud je ovšem k dispozici.

Jednodušší varianta je vyhledávání takových údajů právě přes SIM Toolkit. Druhým způsobem může být zadávání klíčových slov rovnou SMS, ale takový postup je zdlouhavý a náročný. Musíte totiž vyplnit řadu klíčových slov doprovázených nejrůznějšími křížky a hvězdičkami.

K takovému objednávání zpráv je téměř nutné s sebou nosit manuál nebo sedět přímo u internetu a pracovat s návodem na stránkách operátorů. Některé položky jsou ale snadno dosažitelné a praktické. Snadno se přes mobil dají zjistit informace o každé formě pomoci zadání IČO. Obratem získáte informace o jejím názvu, sídle podnikání i oboru činnosti, což se občas může hodit. Investory do akcií potěší, že v mobilu jsou i kurzy akcií RMS systému a pražské burzy, stejně tak plátci DPH a živnostenský rejstřík.

Služby informačních SMS se mírně liší u jednotlivých operátorů, pro nastavení i konkrétního operátora se proto podívejte buď na jeho internetové stránky, nebo zavolejte na informační linku.

KOLIK TO STOJÍ

Mobilní operátoři takovou službu neposkytují z pouhého rozmaru, ale protože na ní chtějí vydělat. Každá příchozí textová zpráva z infoservisu je proto zpoplatněna. U T-Mobile se cena za takovou zprávu pohybuje od 90 haléřů k pěti korunám. Eurotel požaduje 50 haléřů až 3,4 koruny a Oskar si účtuje od koruny do dvou korun padesáti haléřů.

BRAND24

CO NAJDETE V MOBILU

Domácí, ekonomické, zahraniční a sportovní zpravodajství Živnostenský rejstříkObchodní rejstříkPlátci DPH Měnové kurzyBurza SlovníkySvátky Poštovní směrovací číslaMezinárodní telefonní předvolby

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).