Menu Zavřít

Rybičkám kraluje vnitrozemské Česko

7. 5. 2007
Autor: Euro.cz

NETRADIČNÍ EXPORT Česká republika patří mezi světovou špičku ve vývozu akvarijních ryb. V Evropě je dokonce exportní jedničkou. Loni naše firmy vyvezly rybky za víc než 400 milionů korun. Tradiční obchod je ale v posledních letech vystaven stejné konkurenci jako jiná odvětví – asijským zemím.

NETRADIČNÍ EXPORT Česká republika patří mezi světovou špičku ve vývozu akvarijních ryb. V Evropě je dokonce exportní jedničkou. Loni naše firmy vyvezly rybky za víc než 400 milionů korun. Tradiční obchod je ale v posledních letech vystaven stejné konkurenci jako jiná odvětví – asijským zemím.

Je to trochu kuriózní fenomén: vnitrozemská Česká republika je světovou extratřídou ve vývozu ryb. Ovšem těch akvarijních. Jen za loňský rok přesáhla hodnota exportu tohoto zboží hranici 412 milionů korun.

Přestože se jedná většinou o malé a lehké ryby, celková vyvezená hmotnost byla loni úctyhodných 472 tun.

To, že Česko nemá moře, v tomto ohledu nehraje významnější roli. Naprostou většinu vývozu totiž představují sladkovodní ryby. Navíc: Přírodní poměry jsou sice důležité pro nalézání nových druhů ryb, většina z nich je ale stejně chována v umělých líhních.

Česko přitom udržuje dlouholetou tradici akvarijních chovů. Zároveň je specifické tím, že většinu produkce vyváží. „Česká republika je absolutně největší exportér akvarijních ryb v Evropě. Patří také mezi pět největších vývozců na světě,“ uvádí Josef Petrák ze společnosti Petra-Aqua. Ta například prodává rybičky do čtyř desítek zemí. „Odhaduji, že různě velkých vývozních firem je přibližně padesát. Ale asi jen deset největších má dohromady 80 procent vývozu,“ pokračuje podnikatel.

„Vyváží se několik tisíc různých druhů. Ceny se pohybují v úrovni od několika korun za jednu rybku až po několik tisíc,“ podotýká Josef Petrák. „Někdy se objeví novinka. Buď někdo uměle vyšlechtí nový druh, nebo se objeví nějaká dosud neznámá ryba. Příroda stále ještě není plně prozkoumaná,“ říká Radek Žuček, majitel akvaristiky v Havlíčkově Brodě. „Novinka pak může být dost drahá. Prodávám teď třeba jeden druh kolem 120 korun za kus. Cena ale po čase rychle klesá. Stejnou rybu možná za půl roku prodám jen za pár korun,“ vysvětluje Žuček.

CELNÍCI HLÁSÍ: FAULY ŽÁDNÉ

Rozsáhlý je i dovoz akvarijních rybek. Přesto představuje jen přibližně desetinový objem peněz v porovnání s vývozem. Loni do Česka z ciziny doputovaly rybky v hodnotě necelých 48 milionů korun.

Pozitivním rysem obchodu je to, že probíhá relativně čistě. Firmy respektují mezinárodní omezení obchodu s vzácnými a chráněnými druhy. „Tato oblast obchodu se zvířaty je poměrně bezproblémová. Celní správa nezaznamenala v posledních letech jediný případ nějakého ilegálního obchodu,“ říká mluvčí Celní správy Jiří Barták.

AKVARIJNÍ TRADICE Jestliže export akvarijních rybek trhá rekordy, vnitřní trh je relativně klidný. „Není jiný než v ostatních zemích a odpovídá kupní síle deseti milionů obyvatel,“ míní Josef Petrák „Chov zde má ovšem každopádně ohromnou tradici. Zabývá se jím několik tisíc lidí. Část jako profesionální chovatelé, část si chovem jen přivydělává ke svému zaměstnání. A část lidí to má prostě jako hobby a tržby za prodej používá jen na náklady s chovem spojené,“ vysvětluje Petrák. Jako obchodní výhodu připomíná to, že chov rybek není příliš náročný na investice. Důležité jsou spíše znalosti a zkušenosti. ASIATÉ UŠETŘÍ ZA VYTÁPĚNÍ Mezi optimistickými zprávami ze světa za akvarijním sklem se ale objevují i černé čmouhy. Českým producentům totiž dělají těžkou hlavu konkurenti, kteří straší i exportéry v jiných oborech. Asijské země, které mnohdy nabízejí rybky výrazně levněji než čeští chovatelé. „Mají obecně nižší všechny vstupní náklady, takže mohou rybky nabídnout k prodeji daleko levněji. Navíc Asiatům odpadá jeden důležitý výdaj. Tím je vytápění akvárek. Asijské země mají totiž obvykle teplé podnebí, takže chovají rybky v bazéncích či rybníčkách pod širým nebem,“ uvádí Radek Žuček. Ten se zabývá obchodováním s rybkami již 14 let. Zlaté časy jsou podle něj v tomto oboru i kvůli konkurenci Asiatů pryč. „Před deseti lety všichni říkali, že akvaristika přináší královské zisky. To ale už dnes rozhodně neplatí. Ceny většiny rybek šly dolů. Naopak veškeré náklady, počínaje vodou a konče plynem a elektřinou, stoupají. Takže rovina výnosů a nákladů se vzájemně rychle přibližuje. Musíte se tedy snažit nahnat to alespoň množstvím prodaných kusů,“ vysvětluje Žuček. Podle Josefa Petráka čeká obor také nápor administrativy. „Nyní se to dá přežít. Myslím ale, že v budoucnosti přijdou největší byrokratické překážky z Evropské unie,“ míní. To, že pro české producenty přituhuje, možná naznačuje i exportní statistika posledních tří let. Vývoz je sice stále obrovský, v úhrnu ale dosahuje menších částek než v letech 2001 až 2003. Ve vodách byznysu s malými rybkami tak možná za čas přežijí jen velcí dravci. Už teď je v českém rybníce těsno. „Konkurence je veliká. Obstát v budoucnu nebude lehké,“ obává se Radek Žuček. PŘÍKLADY CEN RYBIČEK**

(za kus pro koncového zájemce)

druh velikost cena

Aequidens pulcher pod 12 cm 64 Ka

Apistogramma cruzi 3-4 cm 191 Ka

Petrochromis famula pod 8 cm 424 Ka

Tropheus duboisi Maswa pod 8 cm 847 Ka

BRAND24

Symphysodon royal blue 15 cm 2010 Ka

Pramen: webové katalogy prodejců

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).