Menu Zavřít

Rusů je v Česku každým rokem více

21. 8. 2009
Autor: Euro.cz

Hazardní hry

BRAND24

Podle údajů cizinecké policie žilo v polovině letošního roku v Česku legálně celkem 442 506 cizinců; převládají osoby s dlouhodobým pobytem (266 624) nad trvale usazenými cizími státními příslušníky (175 882). U obou druhů pobytů šlo o nejvyšší počet za dobu existence samostatné České republiky.
Ruských občanů je z celkového počtu 6,6 procenta neboli 29 tisíc osob. Po Ukrajincích, Slovácích a Vietnamcích tak jde o čtvrtou největší skupinu cizinců u nás. Jak navíc informace ukazují, počet Rusů v České republice se v průběhu posledních let plynule zvyšoval. Ještě v roce 2000 mělo v České republice povolený pobyt necelých třináct tisíc ruských občanů. Za posledních devět let se tedy jejich počet u nás více než zdvojnásobil. Číslo se výrazně zvýšilo především během posledních tří let, z 18 562 v roce 2006 o více než deset tisíc na konci června letošního roku.
Více Rusů u nás žije na základě povolení k dlouhodobému pobytu než k pobytu trvalému. O něco málo víc převládají ženy (53,5 procenta) nad muži. Nejvíce ruských občanů žije – nikoli překvapivě – v Praze, ve Středočeském a Karlovarském kraji.
Více než 56 procent Rusů (9396 osob), kteří mají v České republice dlouhodobý pobyt, přijelo do Česka za účelem „účasti v právnické osobě“, neboli manažerské funkce v některé z firem, které v tuzemsku působí. Dalších zhruba 23 procent zaškrtlo v příslušné kolonce „sloučení rodiny“. Osm procent Rusů má u nás povolený pobyt z „jiných důvodů“ a jen o něco méně osob sem přijelo za „zaměstnáním“.
Rozhodnutí o vyhoštění bylo za posledních šestnáct let vydáno téměř 3900 Rusům. Jde přibližně o dvě procenta z celkového počtu vyhoštěných osob. Nejvíce, přes 800 ruských občanů, od nás bylo vyhoštěno v roce 2004. Od té doby se toto číslo výrazně snížilo, loni šlo například jen o 124 osob. Za prvních šest měsíců letošního roku dostalo rozhodnutí o vyhoštění 64 ruských občanů. Soud za stejnou dobu uložil trest vyhoštění 544 Rusům, z čehož 42 jich bylo za první pololetí letošního roku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).