Menu Zavřít

Růst zisku ČSOB táhl prodej podílu Visa

9. 2. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Československá obchodní banka (ČSOB) dosáhla za loňský rok čistého zisku ve výši 15,1 miliardy korun, z čehož ovšem 1,05 miliardy připadá na prodej podílu ČSOB v karetní společnosti Visa Europe. Bez tohoto mimořádného výnosu by čistý zisk fakticky stagnoval. Společnost Visa Europe ovládl americký platební kolos Visa.

„I v přetrvávajícím prostředí nízkých úrokových sazeb vykázala ČSOB v roce 2016 vynikající finanční výkon,“ komentuje výsledky finanční ředitel banky Jiří Vévoda. Bance se dařilo růst v objemu úvěrů i vkladů. Úvěry se oproti předchozímu roku zvýšily o šest procent na více než 618 miliard korun. Vklady pak vzrostly o sedm procent na 752,3 miliardy.

Bankovním domům přitom klesají kvůli nízkým sazbám na trhu příjmy z úvěrů, což se snaží nahnat růstem objemů poskytnutých půjček. Čistá úroková marže ČSOB se ostatně snížila z 3,01 na 2,93 procenta. To se však podařilo vykompenzovat právě poskytnutými úvěry a to zejména pro drobné klienty, které se zvýšily z 252 na 281 miliard korun.

Podle šéfa ČSOB Johna Hollowse jde zvláště o hypoteční úvěry. Ty loni zažily rekordní rok. ČSOB poskytla hypotéky v celkové výši téměř 257 miliard korun, což představuje jedenáctiprocentní nárůst.

Jak se vedlo domácímu konkurentovi?

Komerční bance loni vzrostl zisk na 14 miliard. Stoupl objem vkladů i úvěrů

Komerční banka, ilustrační foto

Kvůli konkurenci menších bank se pak snižují příjmy z poplatků a provizí. Meziročně se snížily z 6,39 na 6,22 miliardy korun, což představuje tříprocentní pokles. Podle Vejvody výnosy negativně ovlivnil výpadek interchange fees. „Jde řádově o stovky milionů korun,“ vyčíslil výpadek příjmů Vejvoda na dotaz týdeníku Euro. Tyto poplatky si platí bankovní domy navzájem za použití platební karty. Na druhou stranu objem karetních transakcí podle Vejvody roste.

BRAND24

Evropská unie výši těchto poplatků snížila, což kromě bank nepříznivě pociťují rovněž klienti. Jejich výhody plynoucí z používání zejména kreditních karet se totiž snižují. „Nízká inflace, nezaměstnanost i úrokové sazby v roce 2016 kontrastují s vysokými očekáváními klientů, vyšší konkurencí a regulačními požadavky,“ říká k výsledkům Hollows. Banka dosáhla výsledku, na který „jsme hrdí,“ dodal.

ČSOB se také podařilo udržet stabilní náklady ve výši necelých patnácti miliard korun. Zároveň klesají ztráty ze špatných úvěrů. „Kvalita úvěrového portfolia je chloubou ČSOB,“ dodává Vejvoda. Podle něj se na kvalitě úvěrů projevily dva vlivy. Jednak dobrý výkon české ekonomiky, což se odráží na nízké nezaměstnanosti a finančním zdraví českých firem, jednak „naše dlouhodobá obezřetnost v poskytování úvěrů,“ uzavřel Vejvoda.

Přečtěte si, kdo živí rakouské bankovnictví:

Čechu, otřes se! Pro rakouské banky jsme zlatý důl

Česká spořitelna

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).