Menu Zavřít

Růst mezd začíná být hrozbou

3. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Obava podnikatelů z růstu mezd se začíná potvrzovat. Mezi nováčky v Unii máme nejdražší pracovní sílu. Statistici oznámili, že průměrná mzda v soukromém sektoru dosáhla 21 612 korun hrubého.

Obavy podnikatelů Obava podnikatelů z růstu mezd se začíná potvrzovat. Mezi nováčky v Unii máme nejdražší pracovní sílu. Statistici oznámili, že průměrná mzda v soukromém sektoru dosáhla 21 612 korun hrubého.

Podnikatelé se v příštím roce nejvíce obávají růstu cen energií a tlaku na zvyšování mezd. Závěry nedávné ankety Hospodářské komory ČR mezi podnikateli potvrdilo minulý týden hned několik faktů. Mzdy znovu vzrostly, energetický úřad posvětil růst cen elektřiny v příštím roce a centrální banka aktuálně zareagovala zvýšením úrokových sazeb.

Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, vzrostla minulý čtvrtek o čtvrt procentního bodu na 3,5 procenta, tedy na nejvyšší hodnotu za posledních pět let. Tomuto opatření těsně předcházelo oznámení statistiků o růstu mezd.

 

Platy rostou příliš rychle

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku vzrostla ve třetím čtvrtletí meziročně o 7,6 procenta na 21 470 korun. Oproti stejnému období loni tak byla o 1517 korun vyšší. Reálná mzda, tedy po odečtení inflace, se v průměru zvýšila o pět procent. Mzdy byly vyšší v soukromém sektoru. Lidé si zde vydělávali ve třetím čtvrtletí v průměru 21 612 korun, ve státní sféře to bylo 20 952 korun.

Přesto podle analytiků zatím růst mezd odpovídá možnostem české ekonomiky. Důvodem růstu je především zvyšující se produktivita práce a přetrvávající tlaky na trhu práce způsobené nedostatkem lidí (více v Profitu č. 39 a 48/2007). Do budoucna ale zřejmě tento vývoj povede podle ekonomů k vyšší inflaci.

Podnikatelé se obávají už dnes. „Mzdy rostou zhruba o procento rychleji, než by bylo pro naši ekonomiku zdravé,“ tvrdí prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek. Za mzdovým růstem podle něj není lepší výkon pracovníků, ale fakt, že na trhu prostě chybí mnoho odborníků.

PRŮMĚRNÁ MĚSÍČNÍ MZDA 

(přepočet na euro, včetně pojistného)

 země           2006   1.Q 2007  2.Q 2007   3.Q 2007

ČR                713         729         759           768

Slovensko      504         538         581           –

Maďarsko      648         729         721           –

Polsko           646         696         758           –

Pramen: ČSOB

Západní firmy zaměstnance přeplácejí

Nedostatek pracovníků se začíná negativně projevovat v celé ekonomice, shodují se všichni analytici. Trpí zejména malé a střední podniky. „Západní firmy si totiž mohou dovolit při najímání uchazeče přeplácet, pro malé firmy to ale znamená jednak tlak na růst mzdových nákladů, a jednak to, že mají mnohem horší možnost najít potřebné pracovníky. Zároveň se přetlačují velké podniky navzájem, ve výsledku tak mzdy rostou rychleji, než roste produktivita práce,“ obává se předseda Unie malých a středních podniků ČR David Šeich.

Ekonomové rovněž upozorňují, že průměrná mzda je statistické číslo a nevypovídá o nejčastější mzdě v ekonomice. Zhruba dvě třetiny zaměstnanců totiž pobírají nižší než průměrnou mzdu, shodují se analytici. V některých regionech na takový příjem nedosáhnou dokonce až tři čtvrtiny lidí.

Zatímco korunový růst mezd odpovídá dřívějším číslům, v eurech se průměrná mzda podle analytika ČSOB Petra Dufka zvýšila mnohem rychleji, a sice o 9,2 procenta. „V porovnání s ostatními novými členskými zeměmi ve středoevropském regionu si ČR vede mnohem lépe. Srovnatelné jsou mzdy pouze v Polsku, zatímco na Slovensku je průměrná hrubá mzda o čtvrtinu nižší než v Česku,“ uvedl Dufek.

BRAND24

Statistika ukazuje, že rozdíly mezi platy jednotlivých profesí se prohloubily. „Průměrná mzda v nejlépe placeném odvětví je 2,5krát vyšší než průměrná mzda v nejhůře placením odvětví,“ upozorňuje analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Zhruba osmiprocentní růst mezd, o kterém hovoří pro příští rok odbory, si zatím podle Pikory mnoho podniků může dovolit. „Ekonomika rychle roste. Mnoho subjektů letos čekají rekordní tržby i zisky. To ale brzo skončí,“ varuje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).