Menu Zavřít

Růst i přes obchodní napětí. Ekonomika eurozóny si polepšila o 0,4 procenta

14. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta, tedy stejným tempem jako v prvním kvartálu. Statistický úřad Eurostat tak opravil svůj odhad z konce července, podle kterého růst činil pouze 0,3 procenta. Analytici přitom předpokládali, že úřad ponechá svůj červencový údaj beze změny. Vyhlídky evropské ekonomiky v poslední době zastiňuje napětí v mezinárodních obchodních vztazích.

V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt eurozóny ve druhém čtvrtletí podle dnešní zprávy zvýšil o 2,2 procenta namísto dříve ohlášených 2,1 procenta. Tempo růstu však i navzdory revizi zpomalilo z 2,5 procenta v prvním čtvrtletí.

Eurostat dnes navíc v samostatné zprávě uvedl, že průmyslová výroba v eurozóně v červnu meziměsíčně klesla o 0,7 procenta po květnovém nárůstu o 1,4 procenta. Za poklesem produkce stálo především kapitálové zboží, což by podle agentury Reuters mohlo signalizovat, že podniky se připravují na slabší růst v příštích měsících.

Vyhlídky evropské ekonomiky v poslední době zastiňuje napětí v mezinárodních obchodních vztazích. Evropská komise minulý měsíc zhoršila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie na 2,1 procenta. V jarním výhledu předpokládala, že růst bude v obou případech činit 2,3 procenta.

CONTENT24

Ve druhém čtvrtletí se ekonomika EU podle dnešních údajů Eurostatu zvýšila o 0,4 procenta proti předchozím třem měsícům. V meziročním srovnání vzrostla o 2,2 procenta.

Přečtěte si také:

Inflace v eurozóně v červenci zrychlila na 2,1 procenta. Nezaměstnanost zůstala beze změny

Bude dobře. Letos skoro na beton

OECD: Svět směřuje k nejnižší nezaměstnanosti za 40 let

Každý Čech je díky globalizaci o 200 tisíc bohatší než v roce 1990

Evropská komise zhoršila výhled růstu ekonomiky Česka, eurozóny i celé EU


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).