Menu Zavřít

Růst ekonomiky USA zrychlil na 3,1 procenta, nejvíce za dva roky

28. 9. 2017
Autor: Pixabay.com

Růst ekonomiky Spojených států v letošním druhém čtvrtletí zrychlil na 3,1 procenta z 1,2 procenta v předchozím kvartálu. Dosáhl tak nejprudšího tempa za více než dva roky.

Americké ministerstvo obchodu tak mírně opravilo svůj odhad z konce srpna, podle kterého hospodářský růst činil tři procenta. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že ministerstvo ponechá srpnový odhad beze změny.

Tempo růstu americké ekonomiky bylo ve druhém čtvrtletí nejrychlejší od prvního kvartálu 2015. Podle agentury Reuters se však ve třetím čtvrtletí očekává zpomalení v důsledku ničivých hurikánů, které zasáhly území Spojených států. V následném období by nicméně ekonomiku mohly podpořit právě práce na obnově zasažených oblastí.

Za celé první pololetí činil růst největší světové ekonomiky 2,1 procenta. Americký prezident Donald Trump si přitom pro letošní rok stanovil ambiciózní cíl - tříprocentní tempo růstu.

Trump ve středu v rámci snahy o podporu ekonomiky navrhl rozsáhlou reformu daňového systému zahrnující výrazný pokles daně z firemních zisků. Reformu ale čeká v Kongresu velká bitva s demokraty a jednotný postoj k ní nemá ani Trumpova strana.

Přečtěte si více o chystané Trumpově reformě:

BRAND24

Trump navrhl největší daňovou reformu za třicet let. Čeká jej boj v Kongresu

 Donald Trump

Dále čtěte:

Prostor pro zvyšování úroků v USA je omezený, tvrdí šéfka Fedu

Opět rekordní. Dluhy amerických domácností dosahují téměř 13 bilionů dolarů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).