Menu Zavřít

Růst ekonomiky podle rezortu financí zvolní

29. 7. 2016
Autor: Anna Vacková

Mnisterstvo financí v nové makroekonomické prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,2 procenta z dubnových 2,5 procenta. Pro příští rok odhad úřad rovněž zhoršil na 2,4 procenta z předchozích 2,6 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněné makroekonomické predikce ministerstva financí. Loni ekonomika rostla o 4,5 procenta.

Důvodem zhoršení odhadu je podle MF očekávaný postupný růst cen ropy nebo možné nepřímé dopady brexitu. V letech 2018 a 2019 očekává MF nadále růst ekonomiky o 2,4 procenta.

„Samotný pokles důvěry ekonomických subjektů v budoucí vývoj je důvodem pro snižování prognóz růstu v ekonomikách, které vystoupení Spojeného království z EU přímo či nepřímo pravděpodobně zasáhne, a to včetně ekonomiky české,“ uvedlo MF. Dalším faktorem, který ovlivní ekonomiku je dynamika investic. „Propad tvorby hrubého fixního kapitálu ve vládním sektoru pravděpodobně nebude vyvážen soukromými investicemi,“ uvádí prognóza.

Ministerstvo také snížilo odhad vývoje inflace. Nově počítá s průměrnou mírou inflace letos 0,5 procenta a příští rok 1,2 procenta. V dubnu úřad očekával 0,6 procenta, respektive 1,4 procenta. „Obnovení růstu spotřebitelských cen by tak mělo být pozvolnější a návrat k inflačnímu cíli ČNB pomalejší,“ uvedlo MF.

Odhady ministerstva financí (v závorce uvedeny odhady z předchozí dubnové predikce):

odhad 2016 odhad 2017
HDP 2,2 (2,5) 2,4 (2,6)
inflace (v %) 0,5 (0,6) 1,2 (1,4)
nezaměstnanost (v %) 4,1 (4,4) 4,0 (4,3)

Zdroj MF

Nižší by proti dubnový očekáváním měla být letos i příští rok nezaměstnanost. MF letos očekává její podíl 4,1 procenta a příští rok čtyři procenta. „Příznivá situace na trhu práce vede k dalšímu snížení předpovědi míry nezaměstnanosti,“ uvedl úřad.

Letos ministerstvo financí očekává deficit veřejných financí 0,3 procenta HDP, loni byl rekordně nízký na 0,4 procenta. V dubnu úřad počítal s deficitem 0,6 procenta. „Fiskální politika v roce 2016 se na základě aktuálně dostupných informací dá označit za relativně neutrální, vzhledem k velmi malé změně strukturálního salda mezi roky 2015 a 2016,“ uvádí prognóza.

Česká bankovní asociace v nové prognóze letos očekává růst ekonomiky o 2,3 procenta a příští rok o 2,6 procenta. Česká národní banka v květnové prognóze očekává letos růst ekonomiky o 2,3 procenta a v roce 2017 o 3,4 procenta. Novou prognózu banka zveřejní příští týden ve čtvrtek.

BRAND24

Čtěte také:

Ekonomický růst v EU zpomalil


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).