Menu Zavřít

Růst české ekonomiky zpomalil na tři procenta

3. 6. 2016
Autor: profimedia.cz

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o tři procenta a proti předchozímu čtvrtletí o 0,4 procenta. Zpřesněná čísla v pátek zveřejnil Český statistický úřad. Jde o mírné zhoršení, podle prvního rychlého odhadu z května hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 3,1 procenta a mezičtvrtletně o 0,5 procenta.

Meziroční růst ekonomiky zpomalil ze čtyř procent v posledním loňském čtvrtletí. Mezičtvrtletní zvýšení zůstalo beze změny.

„Příznivý hospodářský vývoj pokračoval ve většině odvětví tuzemské ekonomiky, zejména ve zpracovatelském průmyslu,“ uvedl ČSÚ. Rostla domácí i zahraniční poptávka, domácí při zpomalení investic hlavně díky rostoucí spotřebě domácností.

Výdaje na konečnou spotřebu domácností se meziročně zvýšily o 3,1 procenta, u vládních institucí byly proti loňskému prvnímu čtvrtletí vyšší o 2,9 procenta. Investice klesly v části stavebnictví, podle ČSÚ je to ale ovlivněno vysokou srovnávací základnou z loňského roku.

Cz GDP Annual Growth Rate Vývoj hrubého domácího produktu České republiky

Tvorba fixního kapitálu byla meziročně vyšší o 0,6 procenta, proti poslednímu loňskému čtvrtletí ale klesla o 5,6 procenta. „Zdá se, že podniky nehýří optimismem. Šláply na brzdu,“ komentoval číslo hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Přebytek zahraničního obchodu v běžných cenách byl v prvním čtvrtletí meziročně výrazně vyšší. Meziroční růst vývozu o šest procenta byl tažen zejména obchodem s dopravními prostředky a elektrickými přístroji. Na růstu dovozu o 5,6 procenta se významně podílely subdodávky pro tato dvě odvětví.

BRAND24

Díky pokračujícímu hospodářskému růstu se nadále pozitivně vyvíjel trh práce, uvedl ČSÚ. „V prvním čtvrtletí vzrostla celková zaměstnanost v pojetí národních účtů meziročně o 1,9 procenta a mezičtvrtletně o 1,5 procenta,“ vyčíslil.

Podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela ekonomika zpomaluje kvůli úbytku investic veřejného sektoru. „Investice budou chybět celý rok. Za jejich propadem stojí konec spolufinancování projektů z fondů programového období 2007-2013. Nové programové období nabíhá pomalu a bude ještě trvat, než čerpání plně naběhne,“ uvedl. Tahounem růstu naopak zůstává domácí spotřeba, dodal.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).