Menu Zavřít

Růst cen v průmyslu zpomalil na 1,1 procenta. Vývozní ceny klesly

16. 8. 2017
Autor: čtk

Průmyslové ceny v červenci zpomalily meziroční růst na 1,1 procenta z červnových 1,3 procenta. Oproti minulému roku rostly dál i ceny ve stavebnictví, službách a v zemědělství, kde si udržely dvouciferné tempo. Vývozní ceny klesly meziročně o 0,4 procenta, naopak dovozní ceny rostly, a to o půl procenta.

Na meziročním růstu průmyslových cen se podepsalo zdražení kovů o 5,4 procenta. Potravináři zdražili o čtyři procenta, přičemž u mléčných výrobků byly ceny vyšší o 15,8 procenta. Ceny těžby a dobývání stouply o 2,9 procenta. Klesly naopak ceny dopravních prostředků, elektřiny a plynu. Proti červnu se snížily ceny průmyslových výrobců o 0,2 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Meziročně dvouciferný růst cen pokračoval v zemědělství. V červenci ceny stouply o 13 procent, což je podobně prudké tempo růstu jako v červnu a v květnu. Za růstem stojí zejména živočišná výroba, kde ceny stouply o 18,7 procenta. Podražilo především mléko, a to o 37 procent. V rostlinné výrobě se ceny zvýšily o 8,4 procenta, když zdražilo čerstvé ovoce, obiloviny a olejniny. Meziměsíčně se ceny zemědělských výrobců snížily o 0,7 procenta.

Cz Inflation Rate

Zdroj: IEconomics.com

Ceny stavebních prací se proti loňskému červenci zvedly o 1,6 procenta, stejně jako v červnu. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře zrychlily růst o 1,4 procenta z červnových o 1,1 procenta. Meziměsíčně se ceny stavebních prací zvýšily o desetinu procenta, ceny tržních služeb naopak klesly, a to 0,8 procenta.

CONTENT24

Statistici dnes také oznámili, jak se v červnu vyvíjel zahraniční obchod. Proti stejnému měsíci loňského roku ceny vývozu, podle statistiků zejména důsledkem posílení koruny vůči euru a dolaru, klesly o 0,4 procenta, přičemž v květnu se o procento zvýšily. Dovozní ceny rostly sedmý měsíc za sebou, v červnu o půl procenta. Meziměsíčně se vývozní ceny snížily o 1,3 procenta a dovozní o 1,9 procenta.

Čtěte také:

Průmysl zpomalil růst cen na 1,3 procenta. Zemědělci prudce zdražili

Ceny průmyslových výrobců v květnu rostly pomaleji

Inflace zpomalila růst na 2,3 procenta. Rostly hlavně ceny potravin


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).