Menu Zavřít

Ruský ropný nátlak trvá

13. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Rafinerie Mažeikiu

BRAND24

Ruský rozvodný monopol Transněfť bude na opravu již více než rok uzavřeného ropovodu do Litvy potřebovat nejméně dalších osmnáct měsíců. Litevská rafinerie Mažeikiu, kterou loni koupila polská skupina PKN Orlen, proto nebude energovodem zásobena dříve než v roce 2009. Boris Krasnych, šéf ruského technického úřadu Rostěchnadzor, oznámil, že Transněfti bude na podzim nařízeno zahájit osmnáctiměsíční opravný program.
Ropovod do Litvy byl uzavřen v půli roku 2006. Stalo se tak po úniku ropy na ruském území, ale experti ropného průmyslu považují incident za pouhou záminku dlouhodobé odstávky ropovodu. Moskva prý možná rozhodla o zastavení dodávek Litvě poté, co Vilnius prodal jedinou pobaltskou rafinerii Mažeikiu Nafta polskému podniku PKN Orlen namísto ruskému zájemci.
Mažeikiu musí nyní odebírat dražší ropu z tankerů, přičemž až do poškození litevského ropovodu dodávalo Rusko do Mažeikiu a exportního terminálu Butinge 250 tisíc barelů suroviny denně. Podobnou taktiku jako proti Litvě užil Kreml před pár lety i vůči Lotyšsku. Tehdy Rusko zcela zastavilo a dosud ještě neobnovilo dodávky pro přístav Ventspils. Důvod? Údajně nedobré zacházení země s tamní rusky mluvící menšinou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).