Menu Zavřít

Ruský oligarcha Fridman kupuje britskou síť zdravé výživy Holland & Barrett

26. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Největší britský řetězec prodejen zdravé výživy a potravinových doplňků Holland & Barrett koupí ruský miliardář Michail Fridman za 1,8 miliardy liber (53,8 miliardy Kč) Napsal to dnes list Financial Times a potvrdil zdroj agentury Reuters. Britskou firmu převezme Fridmanův fond L1 Retail od americké investiční společnosti Carlyle, která vlastní Holland & Barrett od roku 2010.

Firma založená v roce 1870 má nyní po celém světě více než 4000 zaměstnanců. V Británii, několika západoevropských zemích, Číně, Indii a Spojených arabských emirátech provozuje přes 1300 prodejen. Za posledních sedm let od převzetí firmou Carlyle otevřel řetězec přes 300 obchodů.

Koupě Holland & Barret je první investicí L1 Retail. Tento fond Fridman založil teprve loni a do jeho vedení získal některé významné osobnosti maloobchodního sektoru, například bývalého šéfa německé skupiny Lidl Group Karla-Heinze Hollanda. Fond uvedl, že chce investovat tři miliardy liber do malého počtu maloobchodních společností, které by měly být lídry trhu a „určovat dlouhodobé trendy“. L1 má rovněž fondy zacílené na energetiku, technologie a zdravotnictví.


Přečtěte si článek Daniela Deyla:

Záhada jménem Fridman

 Ruský dolarový miliardář Michail Fridman se těší přízni jak ruského vůdce, tak i Západu

BRAND24


Fridman je zakladatelem největší ruské investiční skupiny Alfa Group a letos je podle časopisu Forbes druhým nejbohatším Rusem. V letech 2003 až 2012 řídil ropnou společnost TNK, která byla společným podnikem mezi britskou BP a ruskými investory a nakonec ji koupil ruský státní podnik Rosněfť.

Přečtěte si také:

Evropská unie prodloužila protiruské sankce. Pokračuje v "politice neuznání"


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).