Menu Zavřít

Ruský medvěd otevřel náruč

3. 9. 2012
Autor: Redakce

Dlouho očekávaná událost obchodního světa je konečně tady. Rusko, jeden z nejdůležitějších světových trhů, vstoupilo minulý týden do Světové obchodní organizace. O kolik teď sníží dovozní cla? A jak se zlepší českým exportérům netarifní podmínky při vývozu do Ruska?

Rusko je pro české firmy největším obchodním partnerem mimo Evropskou unii. A minulý týden udělalo klíčový krok, vstoupilo do Světové obchodní organizace (WTO). Ponechme stranou všechny politické souvislosti. Pro české podniky to znamená především dvě vítané změny: Klesnou cla při vývozu do Ruska a zlepší se i netarifní podmínky exportu.
Rusko se při vstupu zavázalo, že průměrná celní sazba se u dovozu zboží sníží z loňské úrovně 10 procent na 7,8 procenta nejpozději do roku 2020. Například u informačních technologií, kde je v současnosti průměrné clo 5,4 procenta, mají cla zmizet do tří let úplně.

Toto jsou však pouze čísla, kterými si WTO podmínilo přijetí Ruska. Realita může být ještě vstřícnější. „V praxi může dojít k situaci, kdy Rusko zavede celní sazby dokonce na nižší úrovni, než na jaké přijalo závazky,“ podotýká František Peer z odboru obchodní politiky a mezinárodních ekonomických organizací ministerstva průmyslu a obchodu.

Českým firmám klesnou cla až o polovinu

Snížení cel se samozřejmě bude lišit pro různé druhy zboží. Jak se dotkne českých vývozců? „Mezi tradiční české exportní položky určené pro ruský trh patří osobní automobily, léky, televizory, mobilní telefony, hračky a v neposlední řadě pivo. Úroveň příslušných celních sazeb klesne v průměru o třetinu až polovinu,“ uvádí František Peer.
Clo na dovoz televizorů má například klesnout z 20 na 10 procent, sazba na léky má jít dolů z 10 na tři až pět procent a současné pětiprocentní clo na dovoz telefonů má být odstraněno úplně.

„Zvláštní pozornost zasluhuje náš tradiční vývozní artikl – pivo. V tomto případě se podařilo sjednat velmi výhodný dovozní režim, zejména pro pivo dodávané v menším balení,“ dodává Peer.
Cla ale nejsou tím jediným, co by se mělo zlepšit. Dovoz do Ruska dosud českým vývozcům značně komplikovaly zdlouhavé papírování, nadbytečné certifikace a další netarifní podmínky exportu. I to by měl vstup země do WTO změnit.
Například od poloviny příštího roku mají být odstraněny diskriminační železniční poplatky na zboží v tranzitu. Dále bude zrušena povinnost získat licence na dovoz alkoholických nápojů, farmaceutik či vybraných šifrovacích zařízení.

Změní se i vývoz do Běloruska a Kazachstánu

Vstup Ruska do WTO kupodivu výrazně ovlivní i obchod s dvěma dalšími důležitými zeměmi postsovětského bloku – s Běloruskem a Kazachstánem. S těmi totiž před dvěma lety Rusko vytvořilo společnou celní unii. Původně to mohlo znamenat komplikaci například při obchodu s Kazachstánem, který měl cla nižší než Rusko, ale po vzniku celní unie je musel srovnat na ruskou úroveň. Nyní to ale bude naopak paradoxně Rusko, které u některých položek potáhne sazby dolů.


Také čtěte: Rusko vstupuje do WTO, připojení schválili ruští zákonodárci

BRAND24


„Po tom, co se ještě v plném rozsahu nepodařilo uvést do praxe nová pravidla vycházející z ruského zapojení v celní unii, bude teď nutné znovu přehodnotit výše cel u řady komodit. Dá se předpokládat, že ve většině případů se tato cla budou snižovat,“ komentuje rychlý vývoj situace František Masopust, výkonný ředitel Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států.

Podle něj je ale nový přístup zatím nejistý. „Například je možné spekulovat o tom, že zbývající partneři – Kazachstán a Bělorusko – budou nadále dodržovat pravidla celní unie a exportovat do nich bude složitější než do Ruska. V takovém případě se například nabízí varianta obejít tuto překážku reexportem přes Ruskou federaci,“ dodává Masopust.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).