Menu Zavřít

Rusko těží nejvíc ropy od rozpadu SSSR před dvaceti lety

2. 1. 2012
Autor: profit

Nejvíc ropy od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 se během minulého roku vytěžilo v Rusku. Rusko si nadále udržuje náskok v objemu těžby strategické suroviny před Saúdskou Arábii, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Celoroční průměr těžby ruské ropy loni vzrostl o 1,2 procenta na 10,27 milionu barelů za den, napsala agentura Reuters s odvoláním na zdroje z ruského ministerstva energetiky.

Moskva začala domácí těžbu podporovat zmírněním daňové zátěže. Rusko má v plánu v tomto desetiletí svou produkci udržovat na úrovni zhruba 510 milionů tun ročně. Vývoz ropy v letošním roce by měl zůstat na úrovni 250 milionů tun.

BRAND24

Růst těžby loni zajistilo zejména nové ropné pole Vankor, které využívá největší ruský producent Rosněfť a které dosáhlo cílové úrovně produkce 300 tisíc barelů denně.

Loni vzrostla také těžba zemního plynu, meziročně o 3,1 procenta. Plynu se v Rusku za loňský rok vytěžilo 670,54 krychlových metrů. Produkce Gazpromu, největšího těžaře plynu v zemi, stoupla však jen nepatrně na 509,66 miliardy kubíků, což bylo 1,2 miliardy kubíků nad předloňskou úrovní, uvedlo ministerstvo. Gazprom, který nyní trpí slabou poptávkou v Evropě, chce letos produkci zvýšit na 521 miliard. V roce 2013 by ji chtěl monopolní vývozce plynu dostat na téměř 550 miliard krychlových metrů a vyrovnat úroveň roku 2008.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).