Menu Zavřít

Rusko chce prohloubit spolupráci Rosněfti s Exxonem, sankcím navzdory

19. 10. 2018
Autor: CC: CC BY 2.0/ Steven Straiton/flickr.com

Rusko zahájilo jednání s americkou firmou Exxon Mobil o nových projektech v oblasti ropy a zemního plynu. Jde o možnosti rozšíření stávající spolupráce amerického gigantu a ruské společnosti Rosněfť. S odvoláním na zdroje z ruské vlády o tom informovala agentura Bloomberg. Vláda Spojených států ale zvažuje, že příští měsíc uvalí na Rusko další sankce.

Rusko pro Exxon připravilo několik možností ve sféře produkce zemního plynu, rafinace nebo výroby chemikálií, z nichž žádná není v současné době předmětem amerických sankcí.

Kvůli dosavadním sankcím se Exxon v průběhu letošního roku stáhl z většiny společných podniků s Rosněftí. Na obě firmy, které v roce 2013 uzavřely širokou dohodu o spolupráci v oblasti Severního ledového oceánu a Baltského moře, měl tento krok zásadní dopad. Exxonu zůstal v Rusku jediný významný projekt, Sachalin-1, který byl zahájen před více než deseti lety a těží asi 200 tisíc barelů ropy denně.


Přečtěte si:

„Ropáci“ Shell a Exxon varovali v tajných zprávách před změnami klimatu už v 80. letech

Odstraňování následků havárie ropného tankeru Exxon Valdez v roce 1989, ilustační foto


Nabídka nových projektů je něco, na čem se Rusko dohodlo s Exxonem v roce 2017, obě strany zároveň urovnaly táhnoucí se daňový spor týkající se projektu Sachalin-1, uvedly zdroje agentury. Pokud by se americká společnost rozhodla rozšířit v Rusku svou působnost a vybrat si některý z projektů, dohoda se podle nich dá očekávat do konce letošního roku.

BRAND24

Spojené státy ale zvažují uvalit na Rusko další sankce, a to možná už v listopadu. Washington už v srpnu zakázal vývoz některých „citlivých“ produktů a technologií do Ruska, což by mohlo mít dopad na projekty v oblasti rafinace, výroby zkapalněného zemního plynu a v chemickém průmyslu.

Dále čtěte:

Nízké náklady a téměř žádné dluhy. Aramco je nejziskovější ropnou firmou na světě

Protiruské sankce ohrožují Nord Stream 2. Evropské firmy tlačí na Trumpa

Zisk Rosněfti vystoupal k 80 miliardám. Ruskému gigantu pomohlo zvýšení cen

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).