Menu Zavřít

Rusko: Bezpečný přístav pro investory

22. 6. 2010
Autor: profit

Od poloviny dubna, kdy trhy zasáhl strach z problémů Řecka, je Rusko na roztrhání. 15. dubna dosáhl index Russian Trading System (RTS) maxima 1676,27 bodu a připsal tak za rok 108 %. Do 20. května sice o více než 20 % zkorigoval, přesto řada ekonomů věří v rychlé zotavení.

Autor: Profit

Alexej Mojsejev, hlavní ekonom ruské banky Renaissance Capital, podotýká: „Světoví investoři stále více obracejí pozornost k emerging markets kvůli vyšším, a dnes už i jistějším ziskům. Rusko, jakožto rozvíjející se trh a klíčový producent komodit, z toho jen profituje.“

Rusko se oficiálně začalo dostávat z recese ve třetím čtvrtletí minulého roku, po dvou po sobě jdoucích kvartálech poklesu. Přesto HDP klesl za rok 2009 o 7,9 %.

„Ruská vláda velice agresivně bojovala s krizí. Využila ropné rezervy a podporovala bankovní sektor. Ten se proto brzy vzpamatoval,“ tvrdí Mojsejev.

Komodity motorem zotavení

Analytik Credit Suisse István Máté-Tóth vysvětluje, proč je pravděpodobnější růst ruského trhu než některých jiných trhů: „Země má z hlediska fundamentů silnou bilanci a je jedním z hlavních světových producentů řady přírodních zdrojů, jako jsou kovy a uhlí.“ Těžba kovů a uhlí je jedním z nejdynamičtějších sektorů na ruském akciovém trhu – za loňský rok posílil o 132,2 %.

CONTENT24

Rychle se zotavuje také nemovitostní sektor. Akcie developerské společnosti PIK Group vzrostly o ohromných 234,4 %, z 1,6 USD na 5,35 USD.

Více na Investicniweb.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).