Menu Zavřít

Rumuni žádali nadbytečné testy na české hnojivo

20. 10. 2010
Autor: profit

Čeští vývozci stále více využívají při exportu služby SOLVIT a ProCoP. Ty mají pomoct například při problémech s byrokracií nebo při právních nejasnostech v zemích Evropské unie. Dokladuje to nedávný příklad firmy, která vyvážela kosmetiku do Estonska, nebo českého výrobce hnojiv, jenž narazil na obstrukce při obchodech v Rumunsku.

Rumuni žádali nadbytečné testy na české hnojivo

Foto: Agroe.cz

Jednotný trh. Otevřené hranice, které vlastně hranicemi ani nejsou. Svoboda pohybu. Svoboda podnikání. Evropa bez bariér. Pětisetmilionový trh. Slyšíme to dennodenně. Nejde ale jen o sbírku otřepaných floskulí z projevů bruselských byrokratů? Opravdu jde v EU podnikání jak po másle?

Někdy se objeví problémy. V oblasti volného pohybu zboží a služeb pak nabízí pomoc podnikatelům ministerstvo průmyslu obchodu, při kterém jsou zřízeny služby SOLVIT a ProCoP. Ty mohou vyřešit obchodní peripetii, která by jinak vývoz třeba i zcela zastavila. Ilustrují to následující případy z poslední doby.

Testy mohly firmě bezdůvodně zvednout náklady

Jedna česká společnost obchodující s hnojivy slavila se svými výrobky úspěch v sousedních zemích. Rozhodla se proto loni proniknout i na trh zemědělské velmoci – Rumunska. Na Slovensku a v Rakousku jí postačovalo pouhé oznámení na zkušebním zemědělském ústavě. Jenomže rumunský úřad obratem neformálním emailem odpověděl, že vyžaduje provedení několika testů, což v praxi znamená nemalé finanční i časové nároky. Některé testy byly již navíc provedeny, když se hnojivo uvádělo na český trh.

Dublování testů? V Evropské unii, kde si máme navzájem věřit? Firmě se to nezdálo a pátrala, jestli tento požadavek není protiprávní. Přitom narazila na službu SOLVIT a v českém centru toto podezření potvrdili. Žádné oficiální rozhodnutí ukládající provedení testů však dosud nebylo vydáno, nebylo tedy proti čemu se odvolávat. Na druhou stranu bylo jasné, že celý proces správního řízení, případně ještě následovaný řízením před soudem, bude trvat tak dlouho, že podnikatelský záměr v podstatě zmaří. Nebýt SOLVITu, nezbývalo by firmě než zatnout zuby a opakované testy si zaplatit.

Český SOLVIT se ale obrátil na rumunské kolegy, kteří souhlasili, že se jedná o jednoznačné porušení evropského práva, a problém si vyříkali přímo s vlastním zkušebním ústavem, čímž odpadla složitá mezinárodní přetahovaná. Podařilo se tak přesvědčit rumunské úřady, aby uznaly testy provedené v Česku a k uvedení na trh už pak stačilo pouhé oznámení o složení výrobku.

Podobné případy pomáhá SOLVIT řešit už od roku 2002. A to právě v případech, kdy úřad členského státu poruší evropské právo. Zjistilo se totiž, že v takových situacích je pro podnikatele obtížné orientovat se v zákoutích byrokracie cizích zemí a často proto své aktivity raději vzdají, než aby procházeli zdlouhavým martyriem odvolání a handrkování se s úředníky. SOLVIT tyto případy řeší rychle (obvykle do deseti týdnů), neformálně a poměrně úspěšně. České SOLVIT centrum má více než osmdesátiprocentní úspěšnost. Pokud tedy máte pocit, že zahraniční úřad porušil evropské právo, obraťte se právě na SOLVIT.

Kam se obrátit o pomoc
SOLVIT Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku32, 110 15 Praha 1 Solvit@mpo.cz, www.mpo.cz/solvit Tel.: 224 221 701, Fax: 224 853 079 ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku32, 110 15 Praha 1 procop@mpo.cz, www.mpo.cz/procop Tel.: 224 221 701, Fax: 224 853 079

Dovoz kosmetiky do Estonska? Naštěstí bez byrokracie

Malá rodinná firma z Vysočiny vyrábějící přírodní vlasovou kosmetiku navázala spolupráci s estonskou firmou, se kterou sdílí stejnou výrobní filozofii. Slovo dalo slovo a dohodli se, že budou ve svých prodejnách vzájemně nabízet své výrobky. Je to však možné udělat bez toho, aniž to někde oznámí či zažádají o povolení? Co vše je třeba splnit, aby mohly své výrobky uvést na trh druhé země?

Všechny tyto informace získaly od služby ProCoP (Product Contact Point). Toto kontaktní místo poskytuje informace o požadavcích na výrobky a podobně jako v případě SOLVITu je v každé členské zemi EU a navíc ještě i v Norsku a Švýcarsku. Český ProCoP tedy zjistil, že pro estonskou kosmetiku u nás neexistují žádné zvláštní požadavky, pokud byl dotyčný výrobek již notifikován příslušnému orgánu v Estonsku nebo jiné evropské zemi. Pokud by k takové registraci ještě nedošlo, musel by být výrobek oznámen v České republice, a to na ministerstvu zdravotnictví prostřednictvím jednoduchého formuláře na internetových stránkách úřadu. Estonské kontaktní centrum pak poskytlo obdobné informace ohledně podmínek na tamějším trhu.

BRAND24

Pokud má tedy český podnikatel v úmyslu vyvážet svůj výrobek někam do Evropy, kontaktní místo pro výrobky v dané zemi mu poskytne informace, co vše musí splnit, aby došlo k legálnímu uvedení na trh. Podnikatel pak nemusí mít strach, že něco zanedbal a že by ho mohly popotahovat dozorové orgány. Stejně tak se lze obrátit na české kontaktní centrum, pokud chce podnikatel dovážet výrobky do Česka. Rovněž tato služba je bezplatná a ProCoP centra poskytují odpovědi do patnácti pracovních dnů.

Služby SOLVIT a ProCoP mají i za poměrně krátkou dobu svého fungování na svém kontě již stovky spokojených podnikatelů, kterým ulehčily působení na evropském trhu. V průzkumech se totiž ukazuje, že problémy byrokratického rázu jsou jedním z nejčastějších důvodů, proč si čeští podnikatelé na Evropu nevěří a zůstávají raději v závětří na domácím písečku. A to je škoda. Informace a pomocná ruka se tu totiž nabízejí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).