Menu Zavřít

Rumuni odložili rozhodnutí o Příplatově cestě do ČR, podnikatel chce požádat o pomoc Svobodu

3. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Rumunský soud odložil rozhodnutí o tom, zda povolí českému podnikateli Františkovi Příplatovi cestu do České republiky. Příplata je v Rumunsku souzen v souvislosti s nepodařenou privatizací železáren Tepro a vraždou odboráře. Již pět let má zákaz ze země vycestovat.

O povolení k desetidenní cestě do České republiky zažádal rumunské úřady minulý týden, protože chce navštívit svou matku, která má vážné zdravotní problémy.

„Soud ovšem rozhodl po Rumunsku, šalamounsky. Sdělili mi, že o cestě rozhodnou na dalším soudním stání. To se ale koná až 15. března,“ řekl týdeníku Profit Příplata. Podnikatel musel rumunským úřadům předložit potvrzení z české nemocnice, která jeho matku ošetřuje. Tento dokument již rumunský soud dostal. Na předání se podílela soudní tlumočnice, která spolupracuje s českou ambasádou.

CONTENT24

Příplata Profitu dále řekl, že v jeho procesu byl tento týden vyměněn soudce. To se českému podnikateli nelíbí a tvrdí, že je za tím politický tlak. „Jak asi bude moct ten nový soudce rozhodovat už 15. března, když spis má dva metry na výšku a předchozí soudce ho zkoumal půl roku,“ zlobí se Příplata.

Vedoucí konzulárního úřadu na české ambasádě v Bukurešti Olga Chojnacká však zatím o změně soudce nic neví. „Dosud nám nikdo oficiálně tuto informaci nedal,“ sdělila Profitu.Příplata chce využít návštěvy českého ministra zahraničí Cyrila Svobody v Rumunsku. S ministrem se chce osobně setkat a požádat ho o pomoc. „Již jsem ho několikrát oslovit prostřednictvím svého českého advokáta. Ministr mi přislíbil pomoc, ale zatím to zůstalo na mrtvém bodě,“ tvrdí Příplata.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).