Menu Zavřít

RUDÉ RŮŽE V MLZE

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

F i n a n c o v á n í     Č S S D

Ministr financí Ivo Svoboda na politickém grémiu sociálních demokratů přiznal, že ČSSD přijala od jisté firmy šestimilionovou půjčku a že zaplatila agentuře MPL šekem vystaveným společností Tax & Investment Advisers. Jméno věřitele místopředseda ČSSD tají. Svého šéfa Miloše Zemana přitom svým vysvětlením prý uspokojil.

Předvolební půjčku od tajemné společnosti Tax & Investment Advisers (TIA) (EURO 3, 5, 6/1999) sociální demokracie již několik týdnů podivně zamlžuje. Místopředseda pro řízení strany Ivo Svoboda se totiž na téma půjčky s novináři odmítal bavit a jen jedno jeho televizní slovo by se dalo interpretovat jako popření půjčky.

Hlavní ekonomka Lidového domu Barbora Snopková přes několik přímých otázek týdeníku EURO odmítla sdělit jasné stanovisko, zda ČSSD od TIA dostala, či nedostala před loňskými volbami půjčku. Naproti tomu člen předsednictva ČSSD Karel Šplíchal týdeníku EURO řekl, že v pondělí 8. února dostal do rukou kopii dokladu, který zřejmě dokumentoval, jak ČSSD přijala půjčku od firmy TIA. „Jsem zastáncem naprosto průhledného financování politických stran, proto se domnívám, že by ČSSD měla zveřejnit veškeré informace o tomto případu. Osobně jsem u realizace té půjčky nebyl, ale viděl jsem fotokopii příjmového dokladu ČSSD, kde ta firma byla uvedena. Byl to příjmový doklad na tři miliony korun. Sociální demokracie by měla jasně říct, jak to bylo, protože zbytečné mlžení je škodlivé, řekl Šplíchal. Ten sice prohlásil, že razítko na dokumentu bylo trochu rozmazané, ale na otázku, zda bylo na dokladu uvedeno, že ČSSD přijímá od Tax & Investment Advisers tři miliony korun, odpověděl: „To tam bylo nějak takhle.

Den poté, 9. února, zatím neznámý pachatel vykradl byt hlavní ekonomky ČSSD Barbory Snopkové. Ta se domnívala, že jí byly odcizeny nějaké politické dokumenty, a zřejmě proto doposud utajované finanční spojení s firmou Tax & Investment Advisers přiznala. „Šekem této společnosti jsme zaplatili pohledávky, které u nás měla jiná společnost v rámci volební kampaně, řekla Snopková televizi Nova. Mezi ukradenými dokumenty byly asi i důkazy o finančním propojení firmy TIA a ČSSD.

Poslanec ČSSD Michal Kraus vystupování Svobody a Snopkové jednoznačně odsoudil. „Podstatu celé věci neznám, protože financování strany a účetnictví měli na starosti právě pan Svoboda s paní Snopkovou, ale co mě velmi znepokojuje, je velmi rozpačité chování jak pana ministra, tak paní Snopkové. Protože pokud mají čisté svědomí, jak tvrdí, tak jednodušší by bylo zcela jednoznačně a naprosto konkrétně říct, jak se věci měly. Rozpačitými a nejasnými vyjádřeními vzbuzují podezření, že na té kauze opravdu něco není v pořádku.

Rovněž ministru vlády Jaroslavu Baštovi se vystupování Svobody a Snopkové nelíbí. „Bohužel to není jednání, které by mělo vnitřní integritu. Věcí by se měly zabývat kontrolní politické orgány ČSSD, protože některé záležitosti nesmí zůstat ve vzduchu. Osud ODS je dobrým příkladem toho, co se jinak stane. O zařazení vlastní strany do seznamu pro akci čisté ruce, kterou má na starosti, však Bašta zatím neuvažuje.

Minulý čtvrtek v noci (11. 2. 1999) musel celý případ místopředseda Svoboda vysvětlovat na politickém grémiu ČSSD. Tam podle předsedy klubu senátorů ČSSD Stanislava Vojíře Svoboda přiznal, že sociální demokraté si vzali před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny překlenovací úvěr ve výši šesti milionů. Od koho si půjčili sociální demokraté, nadále tají. Věřitelská firma však podle Svobody nebyla plně solventní, když došlo na hodinu předání půjčky, a tak poskytla sociálním demokratům pouze polovinu úvěru v hotovosti a polovinu ve formě šeku na doručitele, který jí vystavila firma Tax & Investment Advisers. (O jednání grémia informovala ČTK.) Informacemi na politickém grémiu tak Svoboda potvrdil šestimilionovou půjčku rozdělenou na třímilionovou hotovost a třímilionový šek vystavený společností TIA. Podle všech dosavadních informací je velmi pravděpodobné, že za celou půjčkou je právě TIA. To však z neznámých důvodů Svoboda odmítá potvrdit.

Premiér Miloš Zeman svého ministra financí kryl. Svoboda jej prý ujistil, že je to všechno nesmysl a osobně „to vše prý považuje za pitomost. Informace, které naopak svědčí proti Svobodovi, předseda ČSSD paradoxně zcela ignoroval. Na páteční tiskové konferenci se Zeman razantně postavil za svého místopředsedu. S jeho vysvětlením je prý spokojen a jeho emotivní slova chápe. Po vládním hlasování o obsazení klíčových postů v Unipetrolu je to druhý zřetelný případ, ukazující, že dřívější sociálnědemokratičtí sokové se spojují.

Místopředseda ČSSD Ivo Svoboda v souvislosti s vykradením bytu své nejbližší spolupracovnice ještě stačil obvinit ostatní členy ČSSD ze špinavých politických bojů. „Považuji za velmi pravděpodobné, ba téměř jisté, že se jedná o záležitost politickou, a mám důvod se domnívat, že bohužel záležitost založenou uvnitř strany, komentoval Svoboda.

S vystupováním Svobody a Snopkové je však již nespokojeno několik klíčových členů ČSSD, jako například vlivný poslanec Karel Šplíchal. „Osobně bych mluvil určitěji a otevřeněji. Dodal, že na příští jednání předsednictva strany připravil několik otázek.

Poslanec Michal Kraus rezolutně dodává: „Ministr Svoboda by měl zcela jednoznačně vysvětlit své výroky, kterými obvinil sociální demokracii z toho, že v rámci vnitrostranického boje zprostředkovala, nebo snad přímo realizovala krádež v bytě paní Snopkové. Možná si to neuvědomil, ale v podstatě obvinil všechny členy sociální demokracie, že mohli být pachateli krádeže v bytě paní Snopkové, a to už je věc, kterou nelze obejít bez vyvození určitých důsledků.

Několik vrcholných politiků ČSSD je přesvědčeno, že věcí by se měly zabývat stranické kontrolní orgány. Týdeníku EURO to potvrdili Stanislav Gross, Vladimír Špidla, Jaroslav Bašta, Karel Šplíchal a Michal Kraus.

BRAND24

Nezodpovězeno zatím zůstává mnoho otázek. Proč Svoboda se Snopkovou nejprve tajili třímilionový šek vystavený firmou TIA, kterým ČSSD zaplatila agentuře MPL? Jak k tomuto šeku Svoboda se Snopkovou přišli? Měla, či neměla ČSSD u TIA dluh, o kterém mluvil několikrát šéf TIA Ivan Lhotský? Jaký příjmový doklad viděl poslance Šplíchal? Proč peníze byly předány ČSSD v hotovosti, když slušné obchodní transakce v této výši se zásadně provádějí bankovním převodem? Po objasnění těchto nejasností, vzniklých zamlžováním stranického financování, by ČSSD ještě měla říct, co ví o společnosti TIA, od které si půjčovala miliony. Firma TIA v inkriminované době totiž existovala jen několik týdnů.

Předseda představenstva TIA Ivan Lhotský by také mohl mnohé vysvětlit. Právě on řekl týdeníku EURO o půjčce (EURO 3 a 6/1999). Uvedl například, že doba splatnosti půjčky byla jeden rok a že úrok byl kolem osmnácti procent. Jenže po telefonátu pokladní Snopkové, jak pro MF Dnes potvrdil tiskový mluvčí ČSSD Jiří Hron, Lhotský přehodnotil své stanovisko, půjčku několika odfaxovanými řádky popřel a začal se před novináři skrývat. Předminulý týden byl na údajné služební cestě a minulý týden zase prý odjel na dovolenou. Podle jeho kolegyně z firmy TIA napadlo na horách spousta sněhu, a tak si Lhotský vyjel s rodinou zalyžovat. Na řadu vzkazů Ivan Lhotský (v práci, doma a na mobilním telefonu) již dva týdny nereaguje, a tak není možné jej požádat o vysvětlení, proč náhle změnil názor. Přesto i po Lhotského dementi předsedkyně dozorčí rady TIA Marie Svobodová půjčku nepřímo potvrdila (EURO 6/1999).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).