Menu Zavřít

Rubíny z Koperu

20. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Rojac Stari d’Or 2004

V okolí slovinského přístavu Koper leží podél pobřeží Jaderského moře známá stejnojmenná vinařská oblast. Víno se v tomto regionu tradičně pěstuje na 3800 hektarech vinic, které jsou osázeny převážně na plochých nebo mírně svažitých terénech s malou nadmořskou výškou.
Region
Půdy v oblasti Koper většinou mají vyšší obsah vápence a spolu s typickým středomořským podnebím s mírným létem, nevýraznou zimou i příležitostnými obdobími sucha vytvářejí dobré podmínky pro výrobu kvalitních a nezaměnitelných vín. Hrozny v této oblasti dozrávají nejdříve ze všech slovinských regionů a díky místním klimatickým podmínkám je dosahováno vysokých výnosů i kvality. Z červených vín dominuje Refošk (Refosco), který je v Koperu nejčastěji pěstovanou odrůdou, další velmi populární odrůdy jsou Cabernet Frank, Cabernet Sauvignon a Merlot. Ale je to především Refošk, jenž je považován za specialitu této oblasti, který dává zajímavá tmavě červená vína, rubínové až fialové barvy, s přijatelným podílem alkoholu i svěžích kyselin. Mladá vína bývají obyčejně živá s ovocitou chutí a vůní připomínající maliny a černý rybíz. Refošk dozrává poměrně rychle a ovocné vůně potom přecházejí více do koření a elegantní kytice. Všechna v této oblasti pěstovaná vína jsou zpravidla velmi bohatá na buketní složky, mají živé barvy a obsahují středně alkoholu. Uvádí se, že Cabernet Sauvignon z dobrých ročníků je patrně nejlepším vínem svého druhu vyprodukovaným ve Slovinsku. Bílá vína reprezentuje především odrůda Malvazia, velmi svěží a chuťově bohaté víno s výraznějším charakterem, a populární Chardonnay. Nejznámější cuvée z této oblasti jsou bílé Capris, což je směs odrůd Rebula, Malvazia, Chardonnay, a červené Capris, tedy směs odrůd Merlot, Refošk, Cabernet Sauvignon a Cabernet Frank. Jde o suchá, poměrně těžká a plná vína, často místními vinaři srovnávaná s víny z Bordeaux.
Producent
Sídlem vinařství Rojac (www.rojac.eu) je obec Gažon. Hospodaří na deseti hektarech vinic, které jsou rozprostřeny na jižních terasách v nedalekém okolí, v nadmořské výšce okolo 180 metrů. Vinařství vede mladý enolog Primož Rojac, plně v intencích k přírodě šetrné integrované produkce, bez používání chemických přípravků jak pro hnojení, tak pro pěstování hroznů a jejich zpracování. Standardním postupem zabezpečujícím vysokou kvalitu finálních produktů je zejména tradiční redukce úrody hned po odkvětu, stejně jako ruční sběr a selekce optimálně vyzrálých hroznů. Vinifikace a práce ve sklepě je ukázkou skloubení nejlepších tradic s moderními technologiemi. Cílem je vytvořit co možná nejkvalitnější vína, která ve svém charakteru zachycují především vlastnosti půdy a regionu, odkud pocházejí. Dozrávání značné části vín probíhá po dobu od tří do 36 měsíců převážně v různě starých sudech typu barrique ze slovinského dubu a minimálně dvanáct měsíců v lahvi. Poměrně široký sortiment velmi kvalitních vín reprezentují bílá vína Malvazia a cuvée Stari d’Or, které je na bázi Chardonnay a Pinot Gris. Z červených zaujme především Refošk, Syrah, Cabernet Sauvignon a červené cuvée Stari d’Or. Všechna vyrobená vína, která jsou uváděna na trh, jsou vhodná jak pro okamžitou spotřebu, tak i k případné archivaci.
Náš tip
Červené nefiltrované víno Rojac Stari d’Or 2004 je směsí odrůd Refošk, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon a vyznačuje se krásnou, velmi hlubokou rubínovou barvou. Toto harmonické a elegantní víno zrálo dvanáct měsíců v sudech ze slovinského dubu a několik let v lahvi. Ve vůni je intenzivní a připomíná zralé červené ovoce s tóny marmelády. Přestože jde o plné tělnaté víno, na patře působí velmi svěže svým ovocitým charakterem a dlouhou dochutí doprovázenou příjemnými tříslovinami. Rozhodně jde o velmi kvalitní a zajímavý produkt, který je možné opatřit na www.k4w.cz.

BRAND24

Hodnocení: 87 bodů
Vzhled vína (max. 15) – 12
Vůně vína (max. 30) – 26
Chuť vína (max. 44) – 41
Celkový dojem (max. 11) – 8
Stupnice The Wine Spectators, 100–96 bodů mimořádné víno, 95–90 bodů nejlepší víno, 89–80 velmi dobré víno, 79–70 bodů průměrné víno, 69–60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).