Menu Zavřít

Rozvojová banka bojuje o podporu

22. 9. 2008
Autor: Euro.cz

ZÁRUČNÍ PROGRAMY - Mezi podnikateli velmi oblíbené záruční programy Českomoravské záruční a rozvojové banky od letošního května stojí a marně čekají na schválení ministerstva průmyslu a obchodu. Jde o to, přesunout do nich další peníze.

Program Záruka, v jehož rámci Českomoravská záruční a rozvojová banka ručí malým a středním podnikům za úvěry od komerčních bank, stále marně čeká na znovuoživení. Peníze na letošní rok byly totiž už dávno vyčerpány. Přitom s návrhem řešení přišla banka již v květnu, tedy bezprostředně poté, co program vyčerpal letošní přidělené peníze. Podle jejího generálního ředitele Ladislava Macky do něj lze přesunout peníze určené na příští rok. „Naše jednání s ministerstvem průmyslu a obchodu stále probíhá, přičemž jsem přesvědčen o tom, že náš návrh řešení je zcela v souladu s pravidly Evropské unie. Nezbývá než čekat, až ministerstvo tento názor potvrdí a připraví se nové výzvy,“ říká Macka.

„Rozhodnutí ministerstva jako řídícího orgánu padne během měsíce. S vysokou pravděpodobností dojde k přesunu prostředků z rozpočtu na rok 2009,“ říká mluvčí rezortu Tomáš Bartovský.

Program Záruka se skládá ze čtyř typů poskytování záruk za úvěry – M záruku, M záruku s příspěvkem, S záruku a S záruku s příspěvkem. V květnu byly pozastaveny programy M záruka, M záruka s příspěvkem a S záruka s příspěvkem, v červenci pak i S záruka bez příspěvku.

PROGRAM S – ZÁRUKA

Je určena pro malé a střední podniky, které splňují definici malého a středního podniku. Výše záruky činí až 80 procent jistiny zaručovaného úvěru, doba ručení je maximálně 15 let. Výše zaručovaného úvěru není omezena. Příjemce podpory hradí z vlastních prostředků pouze část ceny záruky, a to 0,1 až 0,3 procenta ročně z výše záruky. Současně s poskytnutím záruky může Českomoravská záruční a rozvojová banka příjemci podpory poskytnout finanční příspěvek k úhradě zbývající části ceny záruky, a to čtyři procenta ročně z výše záruky.

Bez záruky pro úvěr nechoď

Odezva na pozastavení programu od potenciálních žadatelů, ale i od různých asociací, ve kterých se malí a střední podnikatelé sdružují, je podle generálního ředitele Českomoravské záruční a rozvojové banky veliká. Zaskočeni jsou prý hlavně ti, kteří již připravovali konkrétní projekty, ve kterých chtěli některý z programů banky využít. Volání po obnovení podpory se ozývá i od komerčních bank. Bez záruk totiž mnozí podnikatelé na úvěry nedosáhnou.

Macka dokonce preferuje záruční programy před těmi dotačními. Peníze ze strukturálních fondů, které Česko může využívat, jsou omezené, a to rokem 2013. Po tomto datu zřejmě již Česko od Unie finance na dotace a záruky mít nebude. Pokud alespoň část z nich bude použita jako úvěry nebo záruky za úvěry, tak se v podobě splátek podle Macky opět vrátí do banky a bude je možné používat opakovaně. „Malí podnikatelé budou potřebovat nějakou možnost přístupu ke kapitálu i po roce 2013 a je třeba, aby zde byly finanční prostředky, které by jim v tom pomohly,“ upřesňuje.

PROGRAM M – ZÁRUKA

Je určena pro firmy, které splňují definici malého a středního podniku. Výše záruky činí až 70 procent jistiny zaručovaného úvěru, doba ručení je maximálně 15 let. Výše zaručovaného úvěru je omezena pěti miliony korun. Příjemce podpory hradí z vlastních prostředků pouze část ceny záruky, a to 0,1 procenta ročně z výše záruky. Současně s poskytnutím záruky je příjemci podpory poskytnut finanční příspěvek ve vybraných regionech ve výši 10 procent a pro začínající podnikatele ve výši až 15 procent zaručovaného úvěru.

Start a Progres stále stojí

Českomoravská záruční a rozvojová banka rovněž administruje programy podpory Start a Progres, které jsou určeny na rozjezd a podporu rozvoje podnikání a které nebyly ještě od začátku roku vůbec spuštěny. „Všechny tři programy, tedy Záruka, Start a Progres, byly velmi úspěšné a jmenovitě o záruky byl ze strany komerčních bank velký zájem. Hodně potenciálních žadatelů se ptá, proč tato situace vznikla a kdy budou programy dostupné,“ potvrzuje Macka.

BRAND24

Programy Start, Progres a Záruka jsou součástí Operačního programu Podnikání a inovace a jsou v gesci ministerstva průmyslu a obchodu. Na tyto tři programy bylo pro období do roku 2013 vyčleněno přes osm miliard korun.

Celkově bylo od 1. července 2007 v programech Záruka a Start poskytnuto 1328 záruk za bankovní úvěr v celkové výši 4, 5 miliardy korun, což umožnilo čerpat úvěry ve výši 6,5 miliardy korun. Průměrná výše poskytnuté záruky v programu Záruka je 3,3 milionu korun. Nejlepší přístup k úvěrům za pomoci záruky za bankovní úvěr mají podle Macky klienti České spořitelny a Komerční banky. Rychlý vzestup ve využívání záruk letos zaznamenala Citibank. Mezi další spolupracující banky patří ČSOB, GE Money Bank a Raiffeisenbank.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).