Menu Zavřít

Rozvoji firem pomohou klastry

1. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Jedním z problémů českého podnikatelského prostředí je přetrvávající izolace firem, a proto se podpora z evropských fondů zaměřuje na zakládání a rozvoj klastrů.

Propojení podniků

Problematikou průmyslových klastrů se proto bude zabývat také doprovodný program 49. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Klastr je soubor regionálně propojených společností (podnikatelů) a přidružených institucí a organizací, jejichž vazby mají potenciál k upevnění a zvýšení jejich konkurenceschopnosti. Zúčastněné společnosti si navzájem konkurují, ale současně jsou nuceny řešit řadu obdobných problémů (vzdělávání zaměstnanců, přístup ke stejným dodavatelům, spolupráce s výzkumnými a vývojovými kapacitami, nedostatečné zdroje na výzkum).

Díky spolupráci v těchto oblastech mohou řadu svých omezení překonat a získat konkurenční výhodu. Jedná se tedy o všestranně výhodné partnerství firem.

BRAND24

Odborným garantem prezentace klastrů v Brně je European Business and Innovation Centre Network z Bruselu a pořadatelem BIC Brno. „Úkolem projektu je organizovat setkání evropských firem s cílem otevřít pro ně prostor pro internacionalizaci jejich podnikání. Kromě možnosti uskutečnit na tomto stánku kooperativní jednání, zde návštěvník najde možnost konzultace svých problémů spolupráce s firmami, a to jak v obchodní, tak v technologické oblasti,“ upřesňuje Jaroslav Chaloupka z BIC Brno.

Další částí prezentace je konference na téma „Klastry jako nástroj rozvoje inovačních firem“. Určena je na podporu spojování cílů firem. Uskuteční se 4. října ve stánku ClusterNet na volné ploše D2.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).