Menu Zavřít

Rozšiřte počítač o DVD přehrávač

30. 8. 2004
Autor: Euro.cz

SVĚT DVD K přehrávání DVD filmů nepotřebujete DVD přehrávač. Stačí obyčejný počítač a správný program. Nezbytným technickým vybavením pro přehrávání DVD filmů je samozřejmě DVD přehrávač. Jejich ceny klesají, není problém sehnat přístroj v ceně kolem 3000 korun. Nevýhodou je ovšem malá univerzálnost.

BRAND24

SVĚT DVD K přehrávání DVD filmů nepotřebujete DVD přehrávač. Stačí obyčejný počítač a správný program. Nezbytným technickým vybavením pro přehrávání DVD filmů je samozřejmě DVD přehrávač. Jejich ceny klesají, není problém sehnat přístroj v ceně kolem 3000 korun. Nevýhodou je ovšem malá univerzálnost. Přehrají pouze DVD nebo CD disky, lepší přístroje ještě přidávají i rádio. Za stejnou cenu rozšíříte osobní počítač o DVD mechaniku, která ještě navíc zvládne na disky vypalovat ve dvou vrstvách. Tím získáte možnost uložit na jeden disk až téměř 18 GB dat. Po instalaci DVD mechaniky již jen standardním koaxiálním kabelem propojíte PC s televizorem a máte domácí kino průměrné kvality za vynikající cenu. Tedy téměř funkční domácí kino - chybí totiž ještě program, který dokáže DVD filmy i s titulky přehrávat. Na výběr jich je nepřeberné množství. Dělí se samozřejmě hlavně podle ceny - některé jsou zcela legálně zcela zdarma, jiné jsou k dispozici jen za poplatek. Přinášíme stručný přehled vybraných a prověřených programů, které by vás při přehrávání neměly zklamat. Často jsou si na první pohled funkcemi podobné, ale liší se drobnostmi jako třeba zrychleným nebo zpomaleným posunem děje, zobrazením titulků nebo používáním klávesových zkratek. ZADARMO A PŘECE LEGÁLNĚ Jeden z nejpopulárnějších programů svého druhu je DSPlayer. Není to jen obyčejný přehrávač DVD disků. Jde o komplexní multimediální software, který je schopen práce s rozličnými formáty - poradí si s DivX, XviD a 3viX, VOB (DVD), MID, MPEG, MOV, CDA, ASF, WMV. Jeho vzhled není ortodoxně daný, uživatelé si mohou stáhnout různé „skiny“, tedy design programu. K dalším plusům programu patří nadstandardní funkce jako úprava rychlosti přehrávání, nastavení zoomu nebo odpočet času. Nezanedbatelnou výhodou je jeho české ovládání. Dalším programem zdarma je Cliprex DS DVD Player, je specializovaný především na kopírování disků, ale dokáže je také přehrát. Zvládne běžné formáty jako DIVX, XVID, MPEG, WMV, ASF, Video CD, Super V ideo CD. Máte-li televizor s poměrem stran 16:9, program si s ním bude bez problémů rozumět. Posledním ze zajímavých přehrávačů DVD, které jsou dostupné zdarma, je R DVD Player. Zcela jednoduchý program, který zvládá pouze základní úkony - přehrávat DVD. Je výkonově velmi nenáročný - postačí procesor s taktovací frekvencí 350 Mhz. Tím jsou však většinou osazeny počítače s operačním systémem Windows 95 a 98 a na těch program neběží. ZA PENÍZE OSVĚDČENÁ KVALITA**

Druhá várka programů je už ovšem za peníze. Po určité zkušební době musíte za používání programu zaplatit. První z nich je nejosvědčenější W inDVD. Najdete tu řadu funkcí, které zpříjemní sledování filmu, ale také spoustu z nich nikdy nevyužijete. Program podporuje nejnovější zvukové technologie, oba obrazové formáty 16:9 i 4:3, nebo třeba možnost nechat si přehrávat určitou scénu stále dokola. Možná ještě známějším je PowerD, který je součástí několika modelů mechanik. Dodává se k mnoha optickým mechanikám a nabízí slušný zážitek při přehrávání videa a zvuku na PC. Používá přední technologie k zjištění nejvyšší možné kvality sledování a poslechu na PC, je vybaven ovládacími prvky s bohatou nabídkou na míru šitých funkcí pro interaktivní sledování DVD filmů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).