Menu Zavřít

Rozpaky už u dvojky

2. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Chardonnay, pozdní sběr 2006 – Moravíno

CONTENT24

Výsledky soutěže Makro vino roku 2007 vyhlásila odborná komise. V pátém ročníku hodnotila 84 vzorků vín, z nichž vybrala deset, která by měla tvořit špičku nabídky domácí provenience, prodávané v řetězci Makro.
Když byla 13. září zveřejněna výsledková listina, evokovala u mne mnoho drobných disonancí. V tomto roce se poprvé objevila možnost přihlásit do soutěže i vína s vyššími přívlastky a vína speciální. Producenti toho využili a tyto kategorie vlastně ovládly letošní TOP 10. Kromě vítězného ledového Chardonnay 2005 z Vinných sklepů Valtice bodovaly speciály ještě třikrát. To je jistě potvrzení kvality těchto vín, zároveň však tento výsledek vyvolává rozpaky. Již samo slovo „speciální“ naznačuje, oč vlastně jde. O vína stručně a trochu vulgárně řečeno nepitelná. Abych byl správně pochopen. Nepitelná v tom smyslu, že se jimi nelze (alespoň já neznám osoby, které by to dokázaly) propíjet nocí a konzumovat pouze je. K tomuto účelu se lépe hodí vína lehčí, nenáročná. Ta, která vám po prvním druhém doušku odhalí své kouzlo, osvěžují a při další konzumaci se nedovolávají vaší plné pozornosti. A to, ať jakkoliv kvalitní a mimořádně chutná, speciální vína neznají. Ta překvapí mocným, sametově do medova laděným projevem, krásně doprovodí dezerty, skvěle se popasují s vybranými sýry. Ale nevyvolají, alespoň u mne ne, touhu po tom, dát si dvě tři lahve s přáteli při debatách na všemožná témata.
Abych se dobral toho, jak si stojí vína „běžná“, vybral jsem z listiny vítězů jedno takové, „pouhý“ pozdní sběr. Rozpaky zůstaly, ba se znásobily. Jestliže toto víno bylo druhým nejlepším, netoužím poznat ta, která se umístila za ním. Ve své kategorii, samozřejmě.
Chardonnay, pozdní sběr 2006 – Moravíno. Barva je bledě zlatavá, víno čiré a jiskřivé. Kytka překvapivě úzká a nepříliš intenzivní. Ovoce - především exotické - a medovo-hroznovité tóny se projevují velmi skromně a daleko za vůdčím valérem. Tím je úzkokolejný projev nedozrálých zelených jablek, podložený kyselinovými ataky. Chuť má vlastnosti podobné, převažují ostré party, které svou agresí přehluší ostatní chutě, přítomné jen stopově. Tenké tělo má plytký výraz a nepříliš lákavé, autoritativní doznění na bázi kyselin.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).