Menu Zavřít

Rozpačité začátky, slibná budoucnost

14. 5. 2007
Autor: Euro.cz

E - VÝVOZ V PRAXI S velkou slávou spouštěla před čtvrt rokem česká Celní správa systém elektronické komunikace e-Vývoz. Před dopravci a spedičními firmami se tím otevíraly dveře do slibné budoucnosti efektivnější administrativy a snížené byrokracie. Ostrý provoz však podle zkušeností uživatelů zatím trochu drhne.

E - VÝVOZ V PRAXI S velkou slávou spouštěla před čtvrt rokem česká Celní správa systém elektronické komunikace e-Vývoz. Před dopravci a spedičními firmami se tím otevíraly dveře do slibné budoucnosti efektivnější administrativy a snížené byrokracie. Ostrý provoz však podle zkušeností uživatelů zatím trochu drhne.

Celní správa před několika měsíci spustila aplikaci e-Vývoz, která by měla zajistit výměnu informací mezi národními celními úřady o vývozu zboží mimo Evropské společenství. Slibovaných výhod systému založeného na platformě ECS je celá řada, průběžnou kontrolou aktuálního stavu vývozní deklarace počínaje a pružnějším využíváním vozového parku konče. Největší očekávání pak bylo jednoznačně spojeno s možností získat rychlé a právně závazné potvrzení o výstupu zboží z ES pro odpočet DPH. Minulostí se tak mělo stát leckdy několikatýdenní zdržení s nepříjemnými finančními dopady, elektronický doklad navíc brání ztrátě papírového potvrzení (podrobně k e-Vývozu Profit č. 4/2007).

Po třech měsících fungování e-Vývozu hodnotí zúčastněné firmy celou aplikaci kladně, nechybějí však ani výtky na některé zbytečně nedořešené detaily.

DĚTSKÉ NEMOCI UŽ MIZÍ

„Pochopitelně hlavně v prvních týdnech jsme byli všichni z této novinky trošku zmateni a hromadily se různé problémy. Třeba v zemích, které ještě do ECS nevstoupily, hleděli úředníci na řidiče podezíravě, co si to vezou za nový formulář,“ vzpomíná s úsměvem majitelka speditérské firmy JK Sped Gabriela Nagozenski. „Došlo to tak daleko, že jsem jednomu kazachstánskému dopravci musela vystavit nejen nový VDD doklad, ale pro jeho klid i staré a neplatné JSD. Jenom s novými doklady se obával odjet. Dnes jsou pouze drobné problémy s počítačovým systémem Celní správy, který jednou za čas vypadne,“ dodává Nagozenski.

„Obecně je to velmi dobrá věc, už jen proto, že člověk nemusí dlouho čekat na celním úřadě. Mně jako celnímu deklarantu jednajícímu v přímém zastoupení v ECS však podstatným způsobem komplikuje život fakt, že si nemohu vyřídit vystavení VDD v elektronickém vývozu osobně a ve výsledku tak stejně na celnici pro tento doklad musím jezdit. Všechny výhody, jako rychlé ukončení vývozu nebo odpadnutí nutnosti čekat na vyhotovení JSD/VDD, jsou tím trochu znehodnoceny,“ shrnuje své zkušenosti Bohdana Mašitová, majitelka Kanceláře Celní a spediční služby M&H. Od možnosti přejít do režimu nepřímého zastoupení ji podle vlastních slov odrazují některé další problémy, které by s sebou tento režim přinesl.

„Možnost zjednodušených postupů, tedy ZJP, není omezena ani v případě, že se vývozce rozhodne využít služeb zástupce. ZJP je samozřejmě vydán deklarantovi, nikoliv přímému zástupci, ten však i tak má možnost elektronicky komunikovat s úřadem vývozu za deklaranta,“ doplňuje tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

„Jistě, ta možnost tu je, nicméně jako celní deklarant jsou mými klienty firmy, které za měsíc nesplní počet vývozů limitovaný celní správou pro vydání ZJP. Z tohoto důvodu nemohu zjednodušený postup využít,“ reaguje Mašitová.

DVA MĚSÍCE JSOU PŘÍLIŠ

Kromě těchto drobnějších obtíží spojených s rozjezdem složitého systému však firmy trápí i daleko podstatnější problém. „My negativně vnímáme problémy s potvrzováním ukončení vývozu, kdy trvá leckdy velmi dlouho získat zprávy z některých států, podobně jako se nevrací potvrzené VDD doklady,“ neskrývá nespokojenost Pavel Ráž, manažer celní deklarace společnosti Schenker. „Jen pro příklad, tady na pobočce v Rudné jsme udělali v březnu zhruba tři sta vývozů a ještě teď máme asi čtyřicet vývozů neukončených. A my nemáme možnost prokázat, že to zboží vystoupilo z Evropské unie. Celý ten systém je z hlediska spedičních firem nastaven velmi nešťastně,“ říká.

S podobnou zkušeností se setkala i Gabriela Nagozenski. „Hlavně z hranic států, které ještě nejsou v režimu ESC, je občas problém získat to potvrzení v rozumné době. Úředníci někdy využívají své šedesátidenní lhůty a mně nepomáhají ani různé doklady o výstupu zboží získané od klientů,“ stěžuje si. A dvouměsíční čekací lhůta je pochopitelně pro jakéhokoliv dopravce velmi nepříjemným zdržením.

„Nám jako Celní správě je tento nedostatek dobře znám, byl proto vydán akt vnitřního řízení upravující možnost akceptovat pro vyřízení režimu i alternativní důkazy hodnověrně svědčící o tom, že zboží vystoupilo z území ES. A deklarantskou veřejnost o tom informujeme na našich internetových stránkách,“ reaguje na výtky Barták. Snahu Celní správy situaci řešit podle ní dokladuje i jednání s národními koordinátory zemí, kde k problémům dochází. A v neposlední řadě by své ovoce mohly přinést i diskuze na úrovni nejvyšší, v rámci Evropské komise.

„My se k vyvěšení doplňujících informací na stránkách Celní správy stavíme skepticky, už jen proto, že jde fakticky pouze o právně nezávazné doporučení. Ve výsledku je rozhodnutí stejně na konkrétním celníkovi. Pokud ten má dobrou vůli, probíhá vše bez problémů. Pochopitelně v opačném případě vzniká problém,“ nehodlá se s vysvětlením Celní správy spokojit Pavel Ráž. Podobnou zkušenost potvrzují prakticky všechny oslovené firmy - veškeré mouchy e-Vývozu jsou bezproblémově řešitelné tehdy, když se jimi zabývá rozumný a ochotný celník.

NESUĎTE PODLE PRVNÍHO DOJMU

Nicméně i když zkušenosti z prvních tří měsíců provozu ukazují ve fungování e-Vývozu na určité slabiny, celníci jej chápou jako krok kupředu. „Dosavadní ohlasy ze strany deklarantské veřejnosti jsou takové, že systém je životaschopný a po odstranění dětských nemocí bude jednoznačně přínosem. Obdobné zkušenosti jsme zažívali u elektronizace režimu tranzitu NCTS, kdy po počáteční nedůvěře a problémech je tento systém vnímán velmi pozitivně,“ neobává se budoucího směřování projektu Barták.

A podobný postoj zaujímá i většina firem, kterých se e-Vývoz dotýká. Potenciál elektronické komunikace je velký a vzhledem k pokračujícímu ladění e-Vývozu jej vnímáme jako užitečný nástroj, dala by se jejich vyjádření shrnout jednou větou.

PŘEDPOKLÁDANÝ VSTUP DO ECS stát termín

Švédsko 17. 5. 2007

Itálie 29. 5. 2007

Dánsko 2. 6. 2007

Finsko 14. 6. 2007

Nizozemsko 17. 6. 2007

Belgie 28. 6. 2007

Polsko 28. 6. 2007

Litva 29. 6. 2007

Lotyško 29. 6. 2007

Malta 29. 6. 2007

Rumunsko 29. 6. 2007

Slovinsko 30. 6. 2007

Irsko 1. 7. 2007

Rakousko 2. 7. 2007

Belgie 2. 7. 2007

Řecko 2. 7. 2007

Lucembursko 2. 7. 2007

Portugalsko 2. 7. 2007

Velká Británie 10. 9. 2007

Pramen: Celní správa ČR

BRAND24

TECHNICKÉ ZKRATKY A POJMY

  • ECS - Export Control Systém - mezinárodní část systému e-Vývoz
  • JSD - Jednotný správní doklad
  • VDD -Vývozní doprovodný doklad, nahrazuje písemný JSD v režimu vývozu
  • NCTS - Nový elektronický tranzitní systém
  • ZJP - zjednodušený postup v režimu vývozu

STÁTY JIŽ ZAPOJENÉ DO ECS

  • Česká republika
  • Německo
  • Španělsko
  • Slovensko
  • Maďarsko
  • Kypr
  • Estonsko
  • Francie
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).