Menu Zavřít

Rozlučka v Kaprunu

5. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Dana Bérová a její náměstci si za státní peníze užívali v Alpách

Konec volebního období se blíží stejným kvapem jako na úbočích hor taje poslední sníh. Celé vedení „unionistického“ ministerstva informatiky se na konci dubna (od středy 26. do neděle 30. dubna) loučilo s vládou i se zimou v rakouském Kaprunu. Za státní peníze.

BRAND24

Jen Hořejší zůstal v Praze.

Čtyřdenního výletu do Alp, dobře maskovaného jako „zahraniční pracovní cesta - výjezdní porada vedení ministerstva“, se zúčastnila ministryně Dana Bérová, náměstci Marek Zukal, Jana Vohralíková, Pavel Kolář, tajemnice ministryně Naďa Nedomelová a ministerský řidič pan Měkota. S nimi do Kaprunu přijel i blíže neupřesněný počet nezletilých rodinných příslušníků, kteří se dopravili ministerským autem s rodiči. Moc nescházelo a v sídle vládního úřadu v Praze na Žižkově vypuklo bezvládí. Jediný z vedoucích činitelů, kdo nakonec zůstal doma, byl náměstek Vladimír Hořejší. Zlí jazykové tvrdí, že jeho neúčast může souviset s vypuklou aférou kolem půlmiliardy korun zmizelých z České konsolidační agentury, kde Hořejší hraje jednu z důležitých rolí (podrobnosti strana 42). Účastníkem zájezdu byl i ředitel příspěvkové organizace Testcom Dušan Chmelíček, který čelí obžalobě z trestného činu (EURO 15/2006). Ani případ stíhaného podnikatele Tomáše Pitra, na něhož byl v době lyžování v Alpách soudem uvalen mezinárodní zatykač kvůli obavám ze zmizení, Chmelíčka od vycestování z republiky neodradil. Informatici jsou holt zvyklí na kyberprostor, který nezná hranic…

Počasí jim nepřálo.

I ministerská výprava se věnovala lyžování. Není nic známo o tom, že by do Kaprunu přijela kvůli něčemu jinému. „Podobná výjezdní zasedání se konají dvakrát do roka, vždy s cílem neformálně a mimo pracovní režim prodiskutovat to nejdůležitější,“ uvedla mluvčí ministerstva Klára Volná. Kaprun byl prý vybrán na základě výhodné nabídky majitelů penzionu Bohemia, kde úředníci nocovali. Penzion patří Jaroslavu a Vlaďce Hovorkovým, původem z Čech. Paní Hovorková týdeníku EURO potvrdila, že tam v minulých dnech měli ministerskou návštěvu. Na dotaz, zda pražští činitelé měli ještě nějaký jiný program než sjíždění alpských svahů, říká: „Ne ne, přijeli si vyloženě zalyžovat, ale bohužel počasí jim nepřálo. Spíše trávili čas v ´alpin centru´ nahoře na sjezdovce,“ uvedla v telefonickém rozhovoru.
Otázkou je, kolik čtyřdenní „lyžovačka“ stála a kdo ji zaplatí. Český daňový poplatník? Paní Hovorková nechce o svých klientech sdělovat cokoliv bližšího, ale uvádí, že účet za rodinné příslušníky byl hrazen zvlášť. „Pobyt dětí nebyl placen z ministerských peněz. Co se týče činovníků ministerstva, zábavu i sportovní vyžití si každý platil sám. Ministerstvo uhradilo částku 100 eur na hlavu a den za ubytování a stravování,“ sdělila mluvčí Klára Volná. Celkové náklady výletu neuvedla. Při účasti sedmi lidí by to za čtyři dny mělo být 2800 eur (přibližně 80 tisíc korun). Docela slušná rozlučka za naše peníze.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).