Menu Zavřít

Rozhodující je kdy

14. 2. 2008
Autor: Euro.cz

ÚOHS schválil podporu v případě pohledávky J.Ring dle daných podmínek

Na článek Petry Horčicová Proplatí J.Ring centrální banka? (EURO 5/2008) zareagoval první místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kamil Rudolecký.

Již devátým rokem jsou řešeny okolnosti převedení IPB do ČSOB a s tím spojená otázka státní podpory. Některé problematické pohledávky přitom zůstávají stále otevřené, a konečné vypořádání stran se proto může ještě velmi protáhnout. Dle rozhodnutí Evropské komise mohou být nevypořádané transakce realizované dokonce až do prosince 2016. Že jde o problematiku stále aktuální, svědčí i článek v týdeníku EURO, v němž je zmiňována pozice Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ohledně otázek veřejné podpory. Protože jde o koncept složitější, je vhodné problematiku veřejné podpory v této souvislosti blíže objasnit.

Veřejná podpora.

Úvodem je třeba si uvědomit, že veřejná podpora je poskytnutá již v okamžiku, kdy na ni vznikl nárok, nikoli tedy vlastním převodem peněžních prostředků či jiných hodnot. Antimonopolní úřad schválil komplex veřejných podpor souvisejících s převodem IPB v době vlastního uzavírání smluvní dokumentace, a proto není třeba nyní schvalovat každou transakci individuálně. Předpokladem však je, že taková transakce naplňuje smluvní podmínky.

Rozhodnutí Evropské komise.

Do hry však následně vstoupila i Evropská komise, která v rozhodnutí z roku 2004 stanovila svoje kompetence ohledně možnosti posuzovat podpory českému bankovnímu sektoru. Komise zde jasně konstatuje, že není oprávněná posuzovat veřejné podpory, které byly poskytnuté již v období před vstupem České republiky do Evropské unie a zároveň jednoznačně limitované. Limitace se týká nejen částky podpory, ale i doby jejího trvání, způsobu realizace a dalších okolností. Komise proto nezasahuje do tehdejší autonomní pozice české strany. Ta však nemůže bez souhlasu Evropské komise poskytnout nic nad rámec toho, co je uvedené v tomto rozhodnutí. Každá transakce proto může být již jen „pouhým“ naplněním závazku učiněného před vstupem ČR do EU a schváleného ÚOHS.

BRAND24

Pozice úřadu.

Aktivní diskuse, které se v současnosti například vedou ohledně známé pohledávky za společností J.Ring, nejsou zaměřené na fakt, zda jde, či nejde o veřejnou podporu. Že o veřejnou podporu jde, lze totiž analogicky odvodit již z předchozího posuzování ÚOHS a komise. S odkazem na uvedené však jde o to, zda tato podpora je součástí balíku schváleného úřadem v předvstupním období, či se jedná o novou podporu, kterou musí posoudit a schválit Evropská komise. Dle ÚOHS nejde kvůli nenaplnění všech podmínek o veřejnou podporu schválenou úřadem. Ten totiž schválil pouze podporu konkrétně identifikovanou danými podmínkami. Požadovaná podpora v souvislosti s pohledávkou J.Ring by však byla založená na novém právním titulu, a proto by šlo o novou veřejnou podporu. Zároveň však není nikde řečeno, že by Evropská komise nevyhověla případné žádosti o schválení podpory.

V moci Bruselu.

Lze tedy shrnout, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se v případě uplatněných sporných nároků vyjadřoval pouze k faktu, zda lze tyto případy zahrnout pod rámec již v minulosti schválené veřejné podpory. Otázky oficiálního posouzení jejich souladu s komunitárním právem však nejsou v současné době v kompetenci ÚOHS, ale plně v moci bruselských úředníků.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).