Menu Zavřít

Rozhodčí řízení a pracovní spory

3. 4. 2006
Autor: Euro.cz

* Mohu učinit součástí pracovních smluv dohodu o tom, že případné spory mojí firmy se zaměstnanci budou řešeny v (rychlejším) rozhodčím řízení a ne u (pomalého) soudu?

BRAND24

Mohu učinit součástí pracovních smluv dohodu o tom, že případné spory mojí firmy se zaměstnanci budou řešeny v (rychlejším) rozhodčím řízení a ne u (pomalého) soudu?

Václav Vacek, Praha Ano, takové ujednání (rozhodčí doložka) by teoreticky mohla být součástí pracovních smluv, které budete sjednávat s novými zaměstnanci, nebo dodatků k pracovním smlouvám, jež budete uzavírat s dosavadními zaměstnanci. Rozhodně vám to však nemohu doporučit. Rozhodčí řízení je určeno pro řešení majetkových sporů s výjimkou sporů vzniklých v souvislosti s výkonem rozhodnutí (exekucí) a sporů vyvolaných prováděním konkurzu nebo vyrovnání. Rozhodčí smlouvu (tedy ujednání o tom, že rozhodovat jednotlivý již vzniklý spor nebo všechny spory, které by v budoucnu vznikly z určitého právního vztahu, má jeden nebo více rozhodců anebo stálý rozhodčí soud) lze platně uzavřít, jestliže strany by mohly o předmětu sporu uzavřít smír. V pracovněprávním vztahu smír uzavřít lze. Samotný zákon o rozhodčím řízení (č. 126/1994 Sb.) tedy pracovněprávní spory z rozhodčího řízení nevylučuje. Avšak zákoník práce stanoví v § 207, že spory mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem o nároky z pracovního poměru projednávají a rozhodují soudy (a v § 235, že spory vyplývající z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr se projednávají stejně jako spory z pracovního poměru). Tato ustanovení zůstala nedotčena i po přijetí zákona o rozhodčím řízení. Otázka přípustnosti rozhodčího řízení v pracovněprávním sporu není dosud uspokojivě (autoritativním rozhodnutím soudu, který jako jediný může v individuální právní věci podat závazný výklad příslušných právních norem) vyřešena. Většina právníků (včetně autora této odpovědi) se domnívá, že pracovněprávní spory nemohou být projednávány a rozhodovány v rozhodčím řízení, i kdyby měly povahu majetkového sporu a mezi účastníky pracovněprávního vztahu byla sjednána rozhodčí smlouva. Pracovněprávní spory navíc mnohdy slučují spor majetkové i nemajetkové povahy v jeden (například žaloba na určení neplatnosti rozvázání pracovního poměru výpovědí ze strany zaměstnavatele spojená s návrhem na přiznání příslušné náhrady mzdy). Vámi zvažovaný postup by vám tedy zřejmě namísto rychlého řešení věci přinesl zbytečné komplikace. Mgr. RichardW. Fetter, právník

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).