Menu Zavřít

Roura do NATO

8. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Energetika

Kritická situace v Libyi, jejíž ropa proudící či nyní spíše neproudící ingolstadtským ropovodem je alternativou pro ruskou ropu dodávanou záplatovanou a přestárlou Družbou, opět oživila diskusi propojení českých produktovodů se systémem Central Europe Pipeline System (CEPS). Ten využívají evropské země NATO. Možnosti spojit rozsáhlou síť produktovodů s českým systémem nahrává skutečnost, že Státní správa hmotných rezerv (SSHR) skladuje patnáct procent předepsané výše ropných produktů ve skladišti v jihoněmeckém Kraillingu, který provozuje společnost Viktoriagruppe. Toto skladiště je napojeno na CEPS a leží zhruba osmdesát kilometrů od trasy ropovodu IKL z Ingolstadtu do Česka.

Vlastníci se odtajní

Zhruba před deseti lety iniciovala SSHR jednání s NATO na téma propojení sítě CEPS s českými produktovody. Nicméně v té době Česko nedisponovalo kapacitami skladu v Kraillingu, kvůli čemuž záležitost nebyla dotažena do konce. Nyní se situace mění. Podle šéfa českého zastoupení Viktoriagruppe Lubomíra Novotného lze CEPS propojit s českými produktovody tak, že pod stávajícím ropovodem IKL bude natažena další produktovodní trubka. Tím se využije stávající trasa ropovodu IKL a za minimálních nákladů dojde k propojení České republiky se západoevropskými produktovody. Propojením by pak bylo možno dovážet naftu, benzin i letecký petrolej jak ze skladu v Kraillingu, tak od ostatních dodavatelů v Evropě. O této možnosti státní správa se společností opět vyjednává.
Spolupráce Státní správy hmotných rezerv s Viktoriagruppe se stala mediálně diskutovaným tématem, protože tato akciová společnost založená v Německu nemá veřejně známé vlastníky. Novotný k tomu říká, že zákon nepředepisuje ani v Česku, ani v EU zveřejňovat vlastnickou strukturu akciových společností. Vlastníci kontrolující společnost nejsou známi ani u takových společností, jako je Unipetrol, mnohé české banky a tak dále. Přesto se podle Novotného Viktoriagruppe rozhodla vyjít vstříc českým orgánům státní správy a v nejbližší možné době seznámí vedení SSHR s akcionářskou strukturou. Tento krok však podléhá schválení valné hromady Viktoriagruppe, která by měla proběhnout během jarních měsíců letošního roku. Akcionářská struktura dosud nebyla zveřejněna prý především kvůli obavám akcionářů z potenciálních pokusů lobbistických a nátlakových skupin pohybujících se na českém trhu zasahovat do obchodů společnosti v Česku.

BRAND24

Bundeswehr si nestěžuje

Viktoriagruppe koupila zásobník v Kraillingu od německé armády, v současnosti jsou také k podpisu připraveny kontrakty mezi společností Viktoriagruppe a Bundeswehrem na zásobování dvou letišť napojených na CEPS leteckým palivem. To je možné díky tomu, že Viktoriagruppe vlastní ve skladu v Kraillingu technologie na aditivaci leteckého paliva. Zároveň probíhají jednání o převzetí dalšího významného armádního skladu na severu Německa, kvůli čemuž společnost musela projít bezpečnostními prověrkami předepsanými Bundestagem.
Zpochybňování spolupráce s Viktoriagruppe, k němuž v poslední době kvůli nejasné vlastnické struktuře dochází, by mohlo vést k paradoxnímu návratu ke stavu, kdy Česko nemá faktickou možnost své produktovody propojit se sítí CEPS právě kvůli skladu v Kraillingu. Není přitom příliš jasné, jak bezpečné jsou dodávky ropy ropovodem Družba. Zejména na ukrajinském úseku je značně zanedbávána údržba klíčových technologií, nemluvě o situaci v arabských zemích, odkud je napájen ropovod IKL. Je proto namístě zvažovat opatření k posílení energetické bezpečnosti i při dodávce motorových paliv a leteckých benzinů. SSHR podle informací týdeníku EURO prosazuje kromě navýšení objemu rezerv z devadesáti na 120 dní spotřeby také případné propojení české sítě produktovodů se systémem CEPS.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).