Menu Zavřít

Rostoucí trh láká

8. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Do investování na burze se zapojuje stále více domácností

To, co pražská burza cenných papírů v posledních letech předvádí, je pravým opakem toho, co se dělo po celá devadesátá léta. Zatímco tehdy šlo na akciích v podstatě jen prodělat, v posledních čtyřech letech prudce rostou. Loňské zhodnocení přes 56 procent samozřejmě neuniklo ani pozornosti drobných investorů, stejně jako fakt, že letos akcie vzrostly již o 29 procent. Žádný div, že investování do rostoucích akcií v Praze, ale i Varšavě, Budapešti či Vídni se stává čím dál oblíbenějším. Investování do cenných papírů se většinové společnosti může zdát nedostupné, ale opak je pravdou. I ten, kdo se nevyzná v investičních strategiích a nemá čas sledovat vývoj na domácích či zahraničních burzách, může být úspěšným investorem na kapitálovém trhu nejen prostřednictvím podílových fondů, ale i obchodníků s cennými papíry. „Letos aktivita drobných domácích investorů velmi vzrostla,“ říká generální ředitel pražské burzy Petr Koblic. Z více než 800 miliard korun, které zatím protekly pražským akciovým trhem, připadá na drobné investory přes 80 miliard.
Prvním krokem, jenž je pro investování nutné udělat, je vybrat si takového obchodníka s cennými papíry, který je důvěryhodný, má dobré finanční zázemí a hlavně nabízí přijatelné podmínky investování nebo spravovaní investic. Úsek, který je určen pro klienty investující do cenných papírů s tím, že nechtějí o jednotlivých krocích rozhodovat sami, se jmenuje správa aktiv, pro ty, kteří chtějí obchodovat sami pak online broker, e-broker a podobně.

Zájem o online obchodování.

Klienti společnosti Patria Direct za první tři čtvrtletí letošního roku provedli obchody za 21,7 miliardy korun. To znamená meziročně více než trojnásobný růst. Postupně stoupá i počet klientů. Ke konci října měla společnost přes čtyři tisíce uzavřených komisionářských smluv. Drtivá většina zákazníků Patrie obchoduje na burze v Praze, asi 20 až 30 procent i na zahraničních trzích. Dalším velkým hráčem je burzovní společnosti Fio. Její klienti za první tři čtvrtletí nakoupili či prodali akcie za 57,6 miliardy korun, meziročně více o 12,5 procenta. Klienti Brokerjetu ze skupiny České spořitelny uskutečnili obchody za více než 6,5 miliardy korun. Podstatnou část pokynů klienti zadávají přes internet. Makléřům tedy internet práci neubírá, právě naopak. V konkurenčním boji mezi společnostmi Patria, Fio, Cyrrus, Brokerjet a Atlantik FT přestávají hrát hlavní roli poplatky. Začíná rozhodovat úroveň služeb a výše půjček na nákup cenných papírů.

BRAND24

Platit podle výsledků.

Konzervativnější cestou jak se zapojit do obchodování na burze je nechat si spravovat portfolio. I tento segment prudce roste a velcí brokeři hlásí meziroční znásobení objemu spravovaného majetku a počtu klientů. Začít investovat lze až po zvolení investiční strategie a uzavření obhospodařovatelské smlouvy. Osobní schůzka s portfolio managerem je proto nutná. Pro bližší určení klientových potřeb slouží portfolio managerovi i investiční dotazník, který je nutno vyplnit při podpisu smlouvy. Někteří správci aktiv dokonce používají testy, které jsou připravovány ve spolupráci s psychology, aby získali úplný nebo aspoň přesnější klientský profil.
Na základě těchto informací portfolio manager zvolí investiční strategii a dohodne odměnu za obhospodařování klientových aktiv. Odměna je nejčastěji konstruována jako procento z objemu spravovaného majetku, případně jako podíl na zisku. Například společnost Atlantik FT si nárokuje desetiprocentní odměnu ze zisku. Jinými slovy, pokud se portfolio managerovi nedaří, žádné poplatky za obhospodařování majetku nedostane. Velkou výhodou oproti vložení finančních prostředků do fondů je možnost ovlivnit skladbu investic. Investice v portfoliu může být velice úzce zaměřena (sektor, rating, region a tak podobně), nebo naopak má portfolio podobu globální investice. Veškeré investice a jejich výběr podléhají přísné kontrole risk managementu a investičního výboru, který se schází většinou každý týden a detailně vyhodnocuje a navrhuje nové možnosti investic.

Páka výnosná i prodělečná.

Stejně jako v případě obchodování je velkým lákadlem oproti fondům možnost čerpání prostředků prostřednictvím repo operací. Jednoduše řečeno, klient si může půjčit finanční prostředky proti cenným papírům, které vlastní ve svém portfoliu, aniž by tyto cenné papíry musel prodávat. Díky pákovému efektu totiž klient může na rostoucím trhu vydělat podstatně více, než by mohl jen svými penězi. Pokud například k investorovým 200 tisícům obchodník poskytne úvěr 600 tisíc korun, vydělá investor na růstu trhu čtyřnásobně více, než kdyby jen držel akcie koupené za svoji hotovost. Bohužel to ale funguje i obráceně a v případě propadu může o svoji investici daleko rychleji přijít. V nejbližších měsících ale pokles tuzemského trhu nehrozí. Mezinárodní investiční banky stále zvyšují cílové ceny pro nákup titulů jako ČEZ, Český Telecom nebo Zentiva. Nakoupit tuzemské akcie, jejichž rostoucí kursy jsou ospravedlnitelné lepšícími se hospodářskými výsledky, proto může být dobrým tipem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).