Menu Zavřít

Ropné firmě BP spadl zisk o polovinu. Shell naopak hlásí růst

1. 11. 2016
Autor: BP

Zisky ropných společností nadále sráží nízké ceny ropy. Britské BP klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 48 procent na 933 milionů dolarů (23 miliard korun). Britsko-nizozemskému rivalovi Royal Dutch Shell vzrostl ve stejném období zisk o 18 procent na 2,79 miliardy dolarů (68,6 miliardy korun). Pokles cen ropy totiž vykompenzovala vyšší těžba po akvizici společnosti BG Group, uvedla dnes firma.

Na hospodaření BP má negativní dopad kromě levné ropy i pokles rafinérských marží. Společnost dnes současně oznámila snížení výdajů na letošní rok o další jednu miliardu dolarů kvůli nízkým cenám ropy.

Výsledky BP však překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk 780 milionů dolarů. U společnosti Shell analytici čekali zisk jen 1,71 miliardy dolarů. Zisk obou firem nezahrnuje mimořádné položky a změnu hodnoty zásob.

Pokrok v adaptaci

Finanční ředitel BP Brian Gilvary dodal, že firma dělá velký pokrok v adaptaci na obtížné cenové prostředí a prostředí marží. Firma je podle něj připravena na ceny ropy 50 až 55 dolarů za barel. Kapitálové výdaje BP mají letos klesnout na zhruba 16 miliard dolarů. Příští rok mají činit 15 až 17 miliard dolarů.

Zisk divize prodeje a rafinace se snížil na 1,4 miliardy dolarů z loňských 2,3 miliardy dolarů, když rafinérské marže v průměru klesly o 42 procent.

Zisk BP klesá meziročně již devět čtvrtletí za sebou. To zvyšuje tlak na generálního ředitele Boba Dudleye, aby přistoupil k omezování výdajů a prodeji majetku.

Nejistý výhled

Shell v únoru dokončila převzetí BG, díky kterému se stala největším světovým producentem zkapalněného zemního plynu. Firma však kvůli převzetí musela rovněž zvýšit dluh a omezit své výdaje. Těžba ropy a plynu se zvýšila o 25 procent na 3,5 milionu barelů denně.

Zisk plynárenské divize ve čtvrtletí činil 931 milionů dolarů a byl o něco vyšší než loni. Zisk divize těžby zůstal na zhruba stejné úrovni. Zisk divize rafinace a prodeje se snížil na 2,01 miliardy dolarů z loňských 2,6 miliardy.

BRAND24

Generální ředitel Ben van Beurden uvedl, že nízké ceny ropy nadále ohrožují podnikání firmy a výhled zůstává nejistý. Průměrná cena ropy Brent ve třetím čtvrtletí činila 46 dolarů za barel, v září 2014 přitom dosahovala více než 100 dolarů za barel. Firma dnes uvedla, že kapitálové výdaje v příštím roce se budou pohybovat kolem 25 miliardy dolarů, tedy na dolním konci jejího původního rozpětí. V letošním roce mají činit 29 miliard dolarů, napsaly agentury AP a Reuters.

Roční vývoj ropy Brent:


source: tradingeconomics.com

Čtěte dále:

Ropní giganti hlásí hluboké propady zisků

Total prodává svou chemickou divizi za 78 miliard

Venezuelský ropný gigant varuje před krachem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).