Menu Zavřít

Ropná krize sráží Mexiko

22. 9. 2009
Autor: Euro.cz

Klesající zisky Pemexu prohlubují rozpočtový deficit...

Celý podtitul: Klesající zisky Pemexu prohlubují rozpočtový deficit a stát není schopen dostatečně rychle zajistit zvýšení těžby

V Mexiku dochází na lámání chleba. Po tučných letech zemi hrozí rozsáhlý rozpočtový deficit. Schodek vyvolává emocionální diskuse o zavírání ministerstev, propouštění státních zaměstnanců a zvyšování daní na nealkoholické nápoje, telekomunikační služby a další. Nejpalčivější otázkou, na niž však mexičtí státní představitelé neumějí odpovědět, je, jak snížit závislost státní pokladny na snižujících se příjmech z ropy.
Státem vlastněná ropná společnost Petróleos Mexicanos (neboli Pemex) zajišťuje zhruba 40 procent státního rozpočtu. Problém je, že produkce jejích největších podmořských nalezišť ropy klesá. Vloni Mexiko těžilo 2,6 milionu barelů ropy denně, což je o 30 procent méně ve srovnání s vrcholem z roku 2004. V současné době se za den těží přibližně 2,5 milionu barelů, a pokud nebudou v nejbližší době objevena nová naleziště, vydrží Mexiku zásoby ropy nanejvýš na příštích devět let.
Inženýři ze společnosti Pemex dlouhou dobu věděli, že k poklesu těžby může dojít, politici však tuto informaci až dosud odmítali brát vážně. Mexický ministr financí Agustín Carstens 15. září oznámil, že Mexiko zažívá těžké časy. Dle něj přinese Pemex v roce 2010 do federálního rozpočtu o patnáct miliard dolarů méně, což přibližně odpovídá částce, již stát během posledních čtyř let vydal na pořádkové a bezpečnostní složky a soudnictví. „Žádná jiná země nečelí tak prudkému a podstatnému propadu tržeb,“ prohlásil dále Carstens.
Vláda chce dosáhnout stabilizace státních financí tím, že pro příští rok navrhuje omezit výdaje o 16,2 miliardy dolarů. Carstens slíbil, že ve státních institucích bude zrušeno zhruba deset tisíc vedoucích pracovních pozic. Rozpočet prezidenta Felipeho Calderóna pro příští rok již nepočítá se třemi ministerstvy, včetně toho, které dohlíží na významné odvětví turismu. Naopak však Calderón počítá se zvýšením spotřební daně i daně z příjmu fyzických a právnických osob, čímž by do státní pokladny mělo přitéct o 13,1 miliardy dolarů více.
Kongres, v němž má většinu opozice, je z těchto návrhů více než rozladěný. Opoziční politici mají za to, že jelikož se letos ekonomika země podle všech předpokladů propadne o 7,7 procenta, může si Mexiko jen stěží dovolit zvyšovat daně. „Pokud chceme mít alespoň nějakou šanci, že se z tohoto náhlého propadu zotavíme, musíme si vzít dlouhodobý úvěr a přijmout vyšší schodek,“ domnívá se David Penchyna, významný člen levostředové Institucionální revoluční strany (PRI).
Mexiko se již nyní zadlužuje více než v minulosti. Letošní rok by měl skončit s fiskálním deficitem 2,3 procenta HDP, zatímco v roce 2008 to bylo 0,1 procenta. Dle ekonomů se v příštím roce očekává nárůst schodku na 2,5 procenta HDP, nebo dokonce na 3,5 procenta v případě, že budou započítány i mimorozvahové závazky, mezi něž patří například bankovní sanace z doby před čtrnácti lety.

HROZÍCÍ PROPAD BONITY
Přestože se mexický schodek může zdát oproti jedenáctiprocentnímu americkému deficitu umírněný, nejsou investoři z dalšího růstu zadlužení nadšeni. Agentury Fitch a Standard & Poors (S&P) již upozornily na možné snížení ratingu mexických státních dluhopisů. Přesto se však neočekává, že by tím byla ohrožena vysoká míra investování, jež se projevuje od roku 2000. „V Mexiku je velmi málo fiskálního prostoru k manévrování,“ říká analytička S&P Lisa Schinellerová.
Nelze ani očekávat, že by ropná společnost Pemex mohla v nejbližší budoucnosti pomoci Mexiku z nesnází. Její největší ropné pole Cantarell, jež bylo objeveno v roce 1970, patřilo dlouhá desetiletí mezi nejvýkonnější na světě. Jenže politici, kteří kontrolovali rozpočet Pemexu, šetřili na výdajích na průzkumnou činnost. Stát pochopil, že Pemex potřebuje větší podporu, až když export surové nafty klesl. Od roku 2004 vláda investice do Pemexu bezmála zdvojnásobila: v letošním roce přesáhnou 20 miliard dolarů. Nicméně zajistit náhradu za klesající objem vytěžené ropy z naleziště Cantarell je během na dlouhou trať. Stát si tudíž bude muset velmi rychle obstarat jiné zdroje příjmů. „Není možné objevit naleziště a okamžitě zahájit těžbu. Může to trvat i několik let,“ říká Jonathan Heath, hlavní ekonom banky HSBC pro oblast Latinské Ameriky. „Mexiko, na rozdíl od jiných států, čelí problému, jejž nelze vyřešit v dohledné době.“

***
OBRÁZEK S. 037
Calderón navrhuje pro příští rok snížení výdajů o 16,2 miliardy USD

BOX S. 037
35 miliard USD
Tržby Pemexu v prvním pololetí 2009. Ve stejném období roku 2008 činily 52 miliard USD.
Pramen: Pemex

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Edita Jiráková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).