Menu Zavřít

Rope Skipping – nezvyklé jméno pro tradiční zábavu

29. 8. 2010
Autor: profit

Závody ve skákání přes švihadlo? To snad ne! Taková byla moje první reakce poté, co mi kamarádka oznámila, že se na podobnou soutěž právě chystá.

Autor: Profimedia.cz

A že přípravu nezanedbává, bylo znát na její útlé figuře a vynikající kondici.

Skákání přes švihadlo bylo kdysi klasickou dětskou kratochvílí. Mnoho z nás si ji ještě pamatuje například z dětských táborů. Že se z pouliční zábavy může stát soutěžní disciplína, kvůli které se na loňský šampionát ve Švédsku sjela evropská špička, by ale napadlo málokoho. Právě přeborníci ve skákání musejí brát v potaz velkou fyzickou zátěž, kterou s sebou skákání přes švihadlo nese. I když se řada z nás bude snažit brát takzvaný Rope Skipping jako oddychovou zábavu, názor změní už během prvního tréninku. Tepová frekvence se zvyšuje, dechu se nedostává.

Skákání přes švihadlo používají pro zvýšení kondice všichni vrcholoví sportovci, třeba i boxeři. Při tomto pohybu zdokonalujete odraz, rychlost i sílu nohou a celkovou dynamiku. Rope Skipping zlepšuje i koordinaci, práci s rytmem, rychlost a hlavně vytrvalost. Na hodinu tohoto sportu můžete vyrazit do fitness centra, ale zaskákat si můžete i jen tak někde venku. Záleží na vaší fantazii. Jednoduché přeskoky můžete kombinovat s triky, jako jsou nůžky, jumping jack, slalom, dvojšvihy nebo trojšvihy.

Skákání jako team building

Ještě větší zábavou může být skupinové skákání. Jednou z možností je „two in the loop“, tedy skákání dvou lidí přes jedno švihadlo. Na táborové aktivity můžete zavzpomínat i s „long rope“, tedy skákáním přes dlouhé švihadlo, nebo s „double dutch“ – skákáním přes dvě protisměrně se točící švihadla. Variace jsou v takovém případě nevyčerpatelné, ať už se při přeskocích točíte, vyměňujete, vybíháte nebo vše různě kombinujete. Zvláště při téhle disciplíně musí všichni členové skupiny spolupracovat, dodržovat rytmus a být v souladu. Vedle toho, že si tak všichni zlepší fyzičku, mohou podobně jako při teambuildingových aktivitách zdokonalit i vzájemné vztahy a komunikaci. Také skupinové formace mají už profesionální soutěže. Týmy musí dodržet předepsanou sestavu, ale mohou soutěžit i ve volných kreacích. Nechybí pak ani freestylové otočky na hlavě nebo přeskoky kotoulem přes točící se švihadlo. Nápadů a inspirací je plný internet.

Dobrá kondice je nutnost

1 hodina Rope Skipping spálíte 1000 kcal

Skákání přes švihadlo ale není zábava pro každého, a to nejen tím, že je fyzicky náročná. Přeskoky jsou také velkou zátěží pro klouby a svaly. Hodina krokových kombinací si vyžádá hodně potu a sil. Občas je třeba nohy protáhnout, aby se povolily paty a člověk nedostával křeče do lýtek. Na Rope Skipping by měli zapomenout lidé s nadváhou, onemocněním srdce nebo vysokým krevním tlakem. Zabrat dostanou i ti, kteří jsou úplně zdraví a navíc fyzicky trénovaní.

BRAND24

Vybavení na tento sport není drahé. Vedle švihadla ale potřebujete hlavně kvalitní boty, které alespoň trochu tlumí nárazy při doskoku. Odborníci nedoporučují skákat na betonu ani parketách.

I když skákáním se děti baví odnepaměti, Rope Skipping jako disciplína vznikl v 60. letech v USA. Učitel tělocviku a zároveň hráč amerického fotbalu Richard Cendali si měl podle trenéra zvýšit kondici. Každý den musel 15 minut skákat přes švihadlo. Brzy ho jednoduché skákání přestalo bavit, a tak začal vymýšlet triky. Později nový sport představil i svým žákům, kteří vymysleli další kombinace. U nás se sport rozvíjí hlavně od roku 2005, už zde fungují dětské zájmové kroužky i sportovní týmy. Například v Praze se pravidelně pořádají kurzy jak pro ženy, tak i pro muže.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).