Menu Zavřít

Ropa dále zdražuje, Brent je nad 117 dolary

7. 3. 2011
Autor: profit

Ceny ropy na světových trzích dnes obnovily silný růst, který je reakcí na obavy z dalšího vývoje v Libyi a dalších arabských zemích.

Foto: Profimedia

K růstu ceny severomořské ropy Brent se přidává americká lehká ropa, která v tempu růstu dlouho zaostávala. Drahá ropa nutí Američany přemýšlet o využití strategických rezerv ropy, což naznačili už minulý týden a o víkendu zopakovali.

Krátce před 8:00 se barel Brentu prodával za zhruba 117,30 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena vyšší o více než jedno procento. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila asi o dvě procenta na 106,40 USD.

Ropa tak posunula maximum za více než dva a půl roku, respektive od srpna 2008. V té době sestupovala z rekordu, na který vystoupila o měsíc dříve a který činil zhruba 147 dolarů za barel. Techničtí analytici přitom už asi před dvěma týdny upozornili, že ropa by ještě v letošním roce mohla vystoupit až na 158 dolarů za barel.

V Libyi se vystupňovaly protivládní nepokoje a země je nyní na pokraji občanské války. Investoři mezitím sledují vývoj v Saúdské Arábii, která o víkendu zakázala všechny demonstrace a pochody a pohrozila represí, pokud bude nařízení někdo porušovat. Arábie je přitom klíčovým členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

BRAND24

Důvodem k obavám je nynější vývoj v Libyi. Trh žene vzhůru jen strach,“ řekl k situaci na komoditních trzích šéf australské investiční společnosti Commodity Broking Services Jonathan Barratt.

Cena ropy se od začátku roku zvýšila už o více než 15 procent, z toho růst za poslední dva týdny přesahuje 20 procent. S růstem cen ropy se zvyšují i ceny pohonných hmot u čerpacích stanic, což obzvlášť tvrdě pociťují Američané. Cena ropy se vyjadřuje v americké měně a vzhledem k tomu, že dolar postupně oslabuje, dopady drahé ropy nejsou v jiných zemích tak drastické, jako právě v USA.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).