Menu Zavřít

Rok ve znamení rekordů

29. 12. 2011
Autor: Euro.cz

Realitní investice

CONTENT24

Výjimečný rok. Tak o uplynulých dvanácti měsících hovoří analytici zabývající se investicemi do komerčních nemovitostí. Nezvyklá byla velikost loňských transakcí i proměna struktury investorů, kteří se na českém trhu pohybovali. A za pozornost stojí také chování úvěrujících bank.
Investoři loni v Česku nakoupili reality za zhruba 2,1 až 2,2 miliardy eur, což je více než pětinásobek předloňských obratů. Loňské výsledky překonává jen rekordní rok 2007, kdy se na realitním trhu obchodovalo za více než 2,6 miliardy. „Loňský rok byl ve znamení velkých transakcí,“ vysvětluje Štefan Puci z realitně poradenské společnosti Jones Lang LaSalle. Zatímco při bližším pohledu na dva předchozí roky je patrné, že transakcí nad 100 milionů eur bylo jen málo, loni se jejich počet přiblížil deseti.
Poptávka převyšovala nabídku hlavně u prvotřídních kanceláří a obchodních center. Vlastníky druhých ze zmiňovaných jsou přitom většinou dlouhodobí investoři, kteří nemají zájem prodávat je. Překvapením proto bylo, že se loni obchodovala nákupní centra za necelou miliardu eur, například Palác Flóra v Praze, Forum Nová Karolina a Forum Ústí nad Labem či City Park Jihlava. U prvotřídních nemovitostí panovala konkurence nejen mezi kupujícími, ale i mezi bankami. Ty pro několik akvizic poskytly financování dokonce už při uzavření transakce, což bylo do té doby málo vídané.
Letošní rok se nesl jak ve znamení zahraničních investorů, kteří se znovu vrátili na český trh, tak těch domácích. „Za investicemi do některých nemovitostí stály fondy s kapitálem z Jižní Koreje, Kanady nebo i dalších, v našich končinách přece jen exotických zemí,“ popisuje Puci. Z trhu se naopak stáhly dříve velmi aktivní německé fondy. Snad jen s výjimkou společnosti Invesco, která u nás uskutečnila dvě akvizice.
Nejviditelnějším domácím investorem zůstala „žraločí“ skupina CPI Group, která ještě překonala svou předloňskou aktivitu. Loni získala například tuzemskou část portfolia Family Center, obchodní centra Olympia v Teplicích a Mladé Boleslavi nebo City Park Jihlava a majetkově vstoupila do pražského multifunkčního projektu Copa Centrum. V oblasti kanceláří koupila od finanční skupiny PPF portfolio devatenácti nemovitostí a od banky Unicredit budovu bývalé Živnostenské banky na pražské třídě Na Příkopě.
Vzrostla i aktivita privátních investorů. „Jednou z jejich hlavních charakteristik je, že chtějí jednat nepoznaní. Transakce se odehrávají relativně rychle díky omezené potřebě bankovního financování a množství vlastního kapitálu,“ vysvětluje Karolína Matoušková, analytička a partnerka realitně poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Jedná se většinou o majitele významných podniků, jejichž primární aktivita směřuje jinam než do oblasti nemovitostí. „Jedná se také o správce rodinných majetků, jejichž cílem je udržení hodnoty a zabránění případné devalvaci shromážděných prostředků, čemuž napomáhá současná nestabilita finančních trhů,“ dodává Matoušková.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).