Menu Zavřít

Rok nejistot

1. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Americká ekonomika může následkem finanční krize přijít až o dva biliony dolarů

Hledat výhodnou investici v roce 2008 připomíná shánění ucházejícího vánočního stromečku na téměř prázdné parcele, konstatoval v posledním vydání loňského roku časopis BusinessWeek. Důvodem pesimistické nálady je především americká hypoteční krize, která z ryze realitní záležitosti v USA přerostla v globální problém na kapitálových a finančních trzích. Nejhůře na krizi doplatily Spojené státy. Jak vyplývá z analýzy společnosti Merrill Lynch, v letošním roce by americká ekonomika měla růst pouze o 1,4 procenta. Ti největší optimisté předpovídají zvýšení o něco málo přes dvě procenta. „USA jsou na hraně první spotřebitelské recese od roku 1991, což bylo naposledy, kdy trh trpěl společným působením vysokých cen energií, zhoršováním podmínek na trhu zaměstnanosti, deflací nemovitostí a omezeným přístupem k úvěrům,“ konstatoval David Rosenberg, hlavní ekonom Merrill Lynch ve Spojených státech. Veškeré ztráty způsobené hypoteční krizí nebyly doposud vyčísleny. Téměř každý den zveřejňují banky zprávy o miliardách dolarů, o které přišly. Bank of America spočítala své škody zatím na 3,3 miliardy dolarů, Wachovia musela odepsat kolem jedné miliardy dolarů. Švýcarská banka UBS přišla o deset miliard dolarů. Citigroup ztratila ve třetím čtvrtletí loňského roku 6,5 miliardy dolarů. Některé odhady hovoří o tom, že celkové ztráty Citigroup se mohou vyšplhat až na jedenáct miliard. Investiční banka Merrill Lynch zatím vyčíslila škody v objemu 8,4 miliardy dolarů. Ekonomové očekávají, že tato suma ještě naroste.
Hasit situaci pomáhají centrální banky po celém světě. Evropská centrální banka, americká centrální banka Fed i Bank of England poskytly finanční injekce přesahující stovky miliard dolarů. Týden před Vánocemi uvolnila Evropská centrální banka rekordních 500 miliard dolarů. Tyto prostředky mají bankám pomoci vytvořit si dostatečné rezervy, aby byly více chráněny před negativními šoky. Ještě před několika měsíci odhadovali ekonomové ztráty způsobené kolapsem na hypotečních trzích mezi padesáti až stovkou miliard dolarů. To považovali sice za ohromnou sumu, nicméně zvládnutelnou. Poslední zprávy jsou ale skeptičtější. Analýza vypracovaná společností Goldman Sachs hovoří o tom, že celkové ztráty investorů se mohou vyšplhat na 400 miliard dolarů. Americká ekonomika může přijít až o dva biliony dolarů, protože banky jen velmi opatrně půjčují peníze.
Otázkou, která trápí všechny investory, je, kdy hypoteční krize skončí. Nikdo nepředpokládá, že by se tak stalo již v první polovině letošního roku. Zástupci společnosti Fannie Mae, která je jedním z největších poskytovatelů hypoték v USA, dokonce tvrdí, že obrat na trhu s bydlením nastane až v roce 2010. Navíc lze očekávat, že banky budou i nadále navyšovat své ztráty způsobené investicemi do cenných papírů spojených s hypotečními úvěry. Bude tedy pro investory rok 2008 rokem špatných zpráv? Zcela jistě ne pro všechny. Legendární investor a miliardář Warren Buffett se řídí heslem, že vše zlé je pro něco dobré. „Své nejlepší nákupy v životě jsem provedl v roce 1974. A to bylo období velkého pesimismu, ropného šoku, stagflace a dalších podobných věcí. Ale akcie byly levné,“ konstatoval Buffett v rozhovoru pro televizi CNBC. Hospodářské propady nepovažuje za nic neobvyklého. Naopak. „Pravidelné recese jsou pro kapitalismus přirozené. Lidé občas přestřelí,“ domnívá se Buffett. Jeho slova potvrzují i analytici. Ani přes problematickou situaci v USA neodrazují od investičních instrumentů, které jsou přímo spojené s Amerikou. Za cenově „velmi příznivé“ považují například dlouhodobé value investice. A za perspektivní pokládají firmy, které působí v těžařském, zemědělském, potravinářském či zdravotnickém sektoru. Pro investory v Česku zůstává i nadále zajímavou možností, kam vložit peníze, pražská burza. V celkovém součtu získal od ledna loňského roku do poloviny prosince index PX téměř dvanáct procent. K favoritům burzy v uplynulém roce patřil ČEZ, jehož akcie si připsaly 38 procent, druhá příčka patří Unipetrolu. Cenné papíry posílily o více než 37 procent. I když se takovýchto přírůstků letos s největší pravděpodobností nedočkáme, měla by si burza polepší o pět až sedm procent. Mezi žhavé typy uvádějí analytici akcie Unipetrolu, Telefóniky O2 a samozřejmě ČEZ. Za zajímavou investici považují cenné papíry Erste Bank a realitní tituly Orco a ECM, které se obchodují pod čistou hodnotou jejich aktiv. Jestliže se investoři budou v době turbulencí zdráhat vložit finanční prostředky na burzu, mohou vydělat třeba na sázení. Díky němu loni přibylo v Česku téměř sedmdesát milionářů. Částku přes deset milionů korun v sázkových hrách a loteriích vyhrálo 29 lidí a výhru přes milion korun si odneslo 67 sázkařů. Vydělávat je tedy možné i v době krize!

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).