Menu Zavřít

Rok 2009 ve znamení půstu

31. 12. 2009
Autor: profit

Realitní trh klesal. Hypoteční trh propadal. Má smysl propadat panice? Nikoli. Ještě nebylo tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Autor: Martin Siebert

V době ekonomického růstu se všem daří. Obchodníci prodají téměř cokoli, lidé téměř cokoli koupí za libovolnou cenu. Z obavy před neustálým růstem cen nemovitostí a jejich zvyšující se nedostupností zmizela kdejaká zastrčená špeluňka v dezolátním stavu za neskutečnou cenu.

V době ekonomického útlumu přežijí jen silní. Ceny nemovitostí v loňském roce klesaly pouze pozvolna, zato se prodloužila doba jejich prodeje - není o ně zájem. Proč? Lidé se bojí o budoucnost a raději zůstanou ještě nějaký čas bez vlastního bytu či domu. Banky se bojí o budoucnost (snad mají ještě stále nějaké ty kostlivce v účetních knihách) a nechtějí poskytovat hypotéky. Realitní makléři mají těžký úkol: Přesvědčit klienty, že jejich očekávání stran ceny je v dnešní době mírně řečeno nadnesené.

Zatímco realitní trh klesl přibližně o třetinu, nově poskytnuté hypotéky klesly také přibližně o třetinu. Že by vzácný vztah mezi financováním a realitním trhem? Není divu, že se realitní kanceláře odvolávají na banky a svalují vinu za stagnaci a pokles trhu na přiškrcené úvěrování.

Půst na realitním trhu se projevil v krachu realitních kanceláří. Jiné byly pohlceny velkými realitními sítěmi. Současná ekonomická recese zdá se udělala tečku za malými „jednomužnými“ realitkami, které nejsou schopny poskytnout dostatečný servis - a především nemají možnost získat dostatečný počet zájemců o koupi či pronájem. I v krachu realitních kanceláří lze nalézt pozitiva pro celý realitní trh. Začíná být rozeznatelný rozdíl mezi kvalitou a pozlátkem i pro laickou veřejnost, pro lidi, kteří si chtějí jen pořídit svůj vysněný domek nebo prodat „nadbytečný“ byt zděděný po prababičce.

BRAND24

Zaznívají hlasy, že ještě není všem dnům (krize) konec. Lidé stále ztrácejí zaměstnání - a pak jsou zpravidla schopni splácet hypotéku tak půl roku.

Více na Hypoindex.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).