Menu Zavřít

Rodeo na divoké vodě

16. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Složité sestavy a umění dokonale ovládnout loď v bouřícím tokuVodákům už nestačí sjíždět prudké řeky, skákat desetimetrové vodopády, anebo soutěžit mezi brankami - hledají vzrušení jinde. A nacházejí ho na jedné jediné vlně nebo ve osamoceném vodním válci.Běžný vodák by peřeje prostě projel a pokračoval ve splouvání.

Složité sestavy a umění dokonale ovládnout loď v bouřícím toku

Vodákům už nestačí sjíždět prudké řeky, skákat desetimetrové vodopády, anebo soutěžit mezi brankami - hledají vzrušení jinde. A nacházejí ho na jedné jediné vlně nebo ve osamoceném vodním válci.

Běžný vodák by peřeje prostě projel a pokračoval ve splouvání. Ne tak vyznavači rodea na divoké vodě. Ti v bouřícím toku vydrží na jednom místě dlouhé minuty a ještě přitom dělají figury, nad kterými se tají dech. Rodeo na divoké vodě je totiž založené na umění dokonale ovládnout loď a závodníci v tomto mladém sportu předvádějí, podobně jako gymnasté nebo krasobruslaři složité sestavy. Nejnovějším trendem jsou podle organizátora tuzemských akcí Jana Křiklána triky, kdy se celá loď dostane z hladiny do vzduchu. Kromě toho se závodníci točí přes příď i záď, dělají svíčky, hvězdy, loopingy, salta a piruety. Sami tomu sice tak neříkají, protože používají anglicko-českou hantýrku podobně jako například snowboardisté, ale laikům je při popisu jejich počínání nejbližší právě gymnastická terminologie. Rodeové prvky jsou stále častěji vidět na českých řekách, protože zkušení vodáci si jimi zpestřují splouvání. Stačí zajet za kámen, zvednout v protiproudu špičku lodě kolmo nad sebe a hned se jede dál. V závodním provedení jde ovšem o sport náročný na koordinaci svalů a mozku. Kvalifikační jízdy se jezdí mezi půl minutou a minutou, a za tu dobu musí předvést jezdci co nejvíce triků. Čím náročnější, tím lepší. Mezi nejlepšími se potom strhne bitva head to head, neboli muž proti muži, vyřazovacím způsobem. Na mistrovství světa před měsícem ve Štýrském Hradci v Rakousku vyhrála svoji kategorii sedmnáctiletá juniorká kajakářka Kateřina Migdauová. Několik českých mužů a žen se pravidelně dostává do semifinále.

Rodeo Tour

V rodeu na divoké vodě se již několik let jezdí český vícedílný seriál závodů nazvaný Rodeo Tour. Uvádíme tři závody, které ještě můžete vidět. Celá Tour vyvrcholí ve finále v Praze-Tróji. Kromě toho se připravují dvě akce pro ty, kteří o rodeu moc nevědí, ale chtěli by ho zkusit. V Chocni pořádá místní oddíl Vodácký rodeový festival a Česká národní asociace whitewater rodea pražský víkendový camp z ukázkami a praktickým nácvikem.

Nezapomeňte se pojistit

Rodeo na divoké vodě je nebezpečný sport. Ačkoliv riziko je daleko menší než při sjíždění divokých alpských potoků na kajacích nebo liduprázdných řek na raftu v Rusku nebo Americe, lze doporučit dobrou pojistku na rizikové sporty. Většina pojišťoven vychází ve svých sazbách z několikanásobku běžného pojistného. Metodiku výpočtu ukazuje například Martina Priegelhofová z Pojišťovny České spořitelny (dříve Živnostenské pojišťovny), jejíž finanční ústav pojišťuje mimo jiné celé sportovní svazy, jako je Klub českých turistů a Český horolezecký svaz: „Základní pojistné 17 Kč/osoba/den se u rizikových sportů navyšuje čtyřnásobkem a přičítá se k základu. Cena za rizikové sporty tedy činí 85 Kč/den.“

Rodeo tour:

21.-22.6. Vír (řeka Svratka)

19.-20.7. Čuňovo (umělý kanál v Bratislavě)

23.-24.8. Trója (umělý kanál v Praze)

UKÁZKY RODEA:

2.8. Summercamp CNAWR (umělý kanál v Praze)

16.-17.8. Vodácký rodeový festival (Tichá Orlice v Chocni)

Kolik stojí vybavení pro rodeo

Loď: 12 až 36 000 Kč

Pádlo: od 1600 Kč

Špricka (krycí zástěra proti zatékání do lodě): od 1200 Kč

Vodotěsná bunda: od 1400 Kč

Přilba: od 600 Kč

Neoprenový oblek + neoprenové boty: od 2500 Kč

Zdroj: CNAWR

Internet

BRAND24

Česká národní asociace whitewater rodea www.cnawr.cz Anglicky psaný server o rodeu www.playak.com Německy psaný server o rodeu www.kajak.at

FOTO: HYDROMAGAZÍN

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).