Menu Zavřít

Roaming se rušit nebude, Evropa hledá kompromis

4. 2. 2015
Autor: E15

Operátoři si mohou vydechnout, roaming se rušit nebude. Hledá se kompromis mezi nulovými roamingovými poplatky a „okrádáním“ zákazníků.

líbené zrušení evropského roamingu v prosinci 2015 se velmi pravděpodobně nestihne. Oficiálně nebylo nic oznámeno, ale je prakticky jasné, že úplné odbourání rozdílů mezi domácí a zahraniční sazbou už není na pořadu dne. Původní koncept prosazovaný bývalou eurokomisařkou Kroesovou nyní brzdí hlavně Evropská rada složená z předsedů vlád jednotlivých členských zemí, kteří hledají alternativní způsob zpoplatnění roamingu.

Zrušení roamingových příplatků působí na jednotlivé národní operátory jako červený hadr na býka. Jenže jak zařídit, aby zákazníci mohli s domácím tarifem bez starostí do zahraničí a zároveň, aby nebylo možné primárně doma využívat zahraniční tarif? Například litevský tarif bez datového FUP, který by byl levnější, než tarify českých operátorů…

Konec roamingu už není na pořadu dne

Zrušení roamingu by mohlo způsobit zemětřesení na celém evropském telekomunikačním trhu, což (zdá se) politici nechtějí riskovat a už vůbec ne bez zevrubných analýz. Navíc je Brusel místo, kde působí stovky lobbistů a operátoři mají nového spojence – eurokomisaře Günthera Oettingera, který je opakem Kroesové.

Členské státy budou nyní v rámci Rady hledat kompromis a až ho najdou, půjdou s návrhem do parlamentu. Pak se bude hledat kompromisní návrh tam. Poslanci totiž naopak návrh na zrušení roamingu podporují, a tak ústupky budou muset učinit obě strany.

Co se týče Rady, její členové podle všeho upřednostňují model „Roam Like at Home plus“ (RLAH+), což v praxi znamená, že zákazník v zahraničí zaplatí dle domácího tarifu a k tomu příplatek ve výši velkoobchodní ceny roamingu. Základní analýzu dopadů RLAH+ už pro Radu vypracovalo Sdružení evropských regulačních orgánu (BEREC).

Jak konkrétně by ale tento princip fungoval v praxi a zda by bylo možné využít určitý počet jednotek bez roamingového příplatku, to je zatím ve hvězdách. Dle dokumentu ze 7. ledna (PDF) a návrhu z 27. ledna (PDF) by roaming v EU mohl v budoucnu vypadat nějak takto:

EU Roaming
- chudý základní balíček služeb bez dalších poplatků na určitý počet dní (7× 5 minut odchozího volání, 5 SMS, 5 MB dat)
- příchozí hovory bez poplatku (ale i tady by byl strop, nad kterým by se platilo i za příchozí volání)
- odchozí minuta nad rámec základního balíčku vyjde dráž o 5 centů (1,40 Kč bez daně) nad domácí cenu
- 1 MB prodatovaný nad rámec základního balíčku vyjde dráž o 5 centů (1,40 Kč bez daně)
- odchozí SMS nad rámec základního balíčku vyjde dráž o 2 centy (0,60 Kč bez daně)

Pokud návrh projde, mohl by platit od 30. června 2016 po dobu nejméně dvou dalších let. Roaming pro operátory představuje sice jen jednotky procent z celkových příjmů, ale z jejich pohledu je nebezpečí zrušení roamingu prozatím zažehnáno.

Budou nám tvrdit, že ruší roaming, ale nebude to pravda

Oproti výchozímu stavu (přímo Evropská komise použila slovo „okrádání“) jsme se dostali na přijatelnější úroveň, ale Evropským parlamentem stanovený cíl – zlikvidovat roaming v EU – nebyl dosažen. Pro koncové uživatele je to zklamání. Dříve projednávaný návrh regulace byl provozuschopný, bohužel teď bude ještě složitější, aby Parlament a Rada našli společnou řeč. A tak návrh projde zásadními změnami.

Problematika roamingu je extrémně složitá záležitost, je zde několik základních požadavků, které se vzájemně vylučují. Bylo by hezké odstranit kartel, nastavit dokonale konkurenční prostředí a dosáhnout tak nízkých cen. V telekomunikacích je to složitý úkol a o roamingu to platí trojnásobně. Místo „složitý“ se možná dalo použít i slůvko „nemožný“, nebo aspoň momentálně netušíme, jak zdravé konkurence v roamingu dosáhnout.

Bude zajímavé sledovat, jak to s evropským roamingem dopadne. Je možné, že nám poslanci i tentokrát budou tvrdit, že ruší roaming, ale ve skutečnosti to tak nebude. Současná Rada jde na ruku operátorům, a tak se i konečné řešení bude více líbit operátorům, méně koncovým uživatelům.

Původní text naleznete na serveru MobilMania.cz


Čtěte také:

BRAND24

Rušení roamingu není definitivní. Výhrady má i Česko

Po spotřebitelském andělovi přišel operátorský čert

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).