Menu Zavřít

Rizikový kapitál míří do farmacie

10. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Investoři dávají stále víc přednost firmám s určitou historiíNejvíc rizikových investic získala Británie. Poklesly částky investované do odvětví softwaru, větší zájem je o zdravotnictví, farmacii a medicínské služby.Po dlouhotrvajícím prudkém poklesu se v posledním kvartále loňského roku evropské investice rizikového kapitálu stabilizovaly.

Investoři dávají stále víc přednost firmám s určitou historií

Nejvíc rizikových investic získala Británie. Poklesly částky investované do odvětví softwaru, větší zájem je o zdravotnictví, farmacii a medicínské služby.

Po dlouhotrvajícím prudkém poklesu se v posledním kvartále loňského roku evropské investice rizikového kapitálu stabilizovaly. Uvádí to průzkum evropského rizikového kapitálu provedený společností Ernst & Young. Objem investic činil 878 milionů eur při 223 transakcích. Přestože počet transakcí se ve čtvrtém čtvrtletí snížil oproti třetímu o třináct procent, investovaná částka byla nižší o pouhé jedno procento. Nejvíc investic směřovalo v posledním kvartále loňského roku na britský trh. Formou rizikového kapitálu se financuje hlavně podnikání, které přináší vyšší rizika, ale představuje potenciálně vysoké zisky. Podstatou je majetkový vstup do firmy a financování rozvoje, které má přispět k růstu hodnoty firmy. To investorovi umožní svůj podíl ve firmě v určité chvíli se ziskem prodat.

Nejvíc investic do Británie

I vloni dominovaly evropským investicím rizikového kapitálu Velká Británie, Francie, Německo a Švédsko. Investice uskutečněné v těchto zemích tvořily přibližně tři čtvrtiny celkového objemu investovaných prostředků. Velká Británie je přitom zdaleka nejsilnější zemí jak z hlediska počtu transakcí, tak i investovaných částek. Na druhém místě se vloni ocitla Francie, která tak odsunula Německo, jež bylo na druhé pozici v letech 2000 a 2001. Do britských firem směřovaly vloni investice za 1,5 miliardy eur. To je více, než částka investovaná ve Francii (732 miliony eur) a Německu (575 milionů eur) dohromady.

Software už tak netáhne

Podle průzkumu Ernst & Young značně poklesly částky investované do odvětví softwaru. V posledním čtvrtletí roku 2002 tam směřovalo 135 milionů eur v 56 transakcích rizikového kapitálu. To představuje pokles v počtu transakcí o 45 procent a v objemu o 27 procent oproti předcházejícímu čtvrtletí. Opačně tomu bylo v odvětví zdravotnictví, farmacie a medicínských služeb. V nich objem investic ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl o 33 procenta na 385 milionů eur. Vzrostly také investice do odvětví produktů a služeb, a to o pětadvacet procent na 142 miliony eur. Ovšem z pohledu celého loňského roku byla nejúspěšnější odvětví farmacie a softwaru. Společně získala třiapadesátiprocentní podíl objemu všech investic rizikového kapitálu.

Investice spíš do firem s historií

V uplynulých třech letech jsme zaznamenali výrazný odklon rizikového kapitálu od nově vznikajících společností. Investované prostředky směřovaly především do firem s určitou historií podnikání. V roce 2000 nateklo sedmdesát procent prostředků do společností v ranném stadiu vývoje. O rok později činil tento podíl už pouze 46 procent. Objem investic, které směřovaly do nově vznikajících společností vloni, byl ještě menší. Pouze 35 procent transakcí s rizikovým kapitálem, jež se v Evropě uskutečnily, se týkalo nově založených společností. Pokud jde o objem investic, v roce 2001 jich našlo cíl v nově vznikajících firmách v Evropě za 10,5 miliardy eur. Vloni jejich objem klesl na 4,4 miliardy eur.

Příležitosti k prodeji byly malé

V celé Evropě, stejně jako ve Spojených státech, byly vloni příležitosti k likviditě společností, do nichž investoval rizikový kapitál, velmi malé. Pouhých dvanáct společností financovaných rizikovým kapitálem dokončilo první veřejnou nabídku akcií a získalo 85 milionů eur. To je značný pokles i oproti 747 milionům eur, které získalo 26 společností v roce 2001. Možnosti pro fúze a akvizice byly mírně vyšší. Vloni došlo k akvizici 106 společností. I tak je to pokles oproti 138 v předchozím roce. Mnohé z těchto prodejů však pro investory nebyly ziskové. V důsledku toho nebyli investoři příliš ochotni sdělovat akviziční ceny.

BRAND24

Koncem loňského roku byl největší nárůst přílivu rizikového kapitálu do odvětví farmacie, která tak sesadila z trůnu do té doby vedoucí sektor software.

Ilustrační foto: AP

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).