Menu Zavřít

Rizikový kapitál do malých firem

17. 1. 2005
Autor: Euro.cz

PODPORA PODNIKÁNÍ Nový program na podporu investic rizikového kapitálu do malých a středních technologických podniků připravila agentura CzechInvest. Její návrh má vláda dostat na stůl v prvním pololetí letošního roku.

BRAND24

PODPORA PODNIKÁNÍ Nový program na podporu investic rizikového kapitálu do malých a středních technologických podniků připravila agentura CzechInvest. Její návrh má vláda dostat na stůl v prvním pololetí letošního roku. Cílem programu je nastartovat investice do menších projektů v hodnotě pět až 25 milionů korun, které zatím fondy rizikového kapitálu působící v tuzemsku nepokrývají. Přístup k tomuto kapitálu by tak mohly získat i začínající firmy. „Program by se měl zaměřit na podporu těch podnikatelských aktivit, které dnes nefinancují ani banky, ani rizikový kapitál, ani veřejné prostředky. Bude se týkat začínajících a dynamických podnikatelů, kteří mají zajímavé, ale rizikové inovační projekty,“ říká generální ředitel CzechInvestu Radomil Novák. Na financování by se měla vedle fondů rizikového kapitálu podílet také Evropská investiční banka a částečně i veřejné rozpočty. PORADENSTVÍ I PRO ZAČÍNAJÍCÍ Od začátku letošního roku funguje v rámci CzechInvestu program Poradenství. V jeho rámci mohou malí a střední podnikatelé získat dotace na poradenské a vzdělávací služby až do výše padesáti procent uznatelných nákladů. Program financuje státní rozpočet. Pro tento a příští rok připadne na Poradenství 30 milionů korun. Lidé, kteří s podnikáním teprve začínají, mohou prostřednictvím tohoto programu získat až dvacet tisíc korun, již existující firmy maximálně padesát tisíc. Přihlásit se lze prostřednictvím sítě regionálních poradenských a informačních center nebo prostřednictvím podnikatelských a inovačních center. REGISTR PORADCŮ

V polovině letošního roku spustí CzechInvest také Registr poradců. Pro podnikatele má být určitým vodítkem při výběru konzultantů. „V nejbližších týdnech se uskuteční výběrové řízení, jehož cílem bude vybrat firmu, která bude kvalitu poradců prověřovat,“ říká Novák. V první fázi projektu obsáhne databáze nejméně 350 subjektů, které pokryjí celou škálu poradenství od počátku podnikání až po zavádění standardů ve firmách. „Očekáváme, že Registr poradců výrazně omezí problémy s neseriózními poradenskými firmami, na jejichž práci si podnikatelé stěžují. Kromě jiného si někteří konzultanti nechávají platit za služby, které naše regionální kanceláře poskytují bezplatně. Nebo dokonce prodávají tištěné materiály CzechInvestu, které jsou také zadarmo,“ upozorňuje Novák.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).