Menu Zavřít

Rizikovou skupinou je většina naší populace,

10. 2. 2003
Autor: Euro.cz

říká v rozhovoru dietolog Pavel Suchánek z Institutu klinické a experimentální medicíny Co je cholesterol? Je to přírodní látka živočišného původu, která je součástí našich buněk, jejich membrány a v určitém množství je pro tělo naprosto nepostradatelná.

říká v rozhovoru dietolog Pavel Suchánek z Institutu klinické a experimentální medicíny

Co je cholesterol?

Je to přírodní látka živočišného původu, která je součástí našich buněk, jejich membrány a v určitém množství je pro tělo naprosto nepostradatelná. Problémy nastávají v okamžiku, kdy tělo má tělo cholesterolu nadbytek, kdy ho přijímáme ve stravě a zároveň se nesnažíme ani pravidelně hýbat.

Kdy je zvýšený cholesterol nebezpečný?

V normě je hodnota do 5,2 mmol/l, co je nad, je rizikové. Pokud jste v rizikové oblasti, ošetřující lékař vám řekne, co dělat, případně, pokud je situace vážnější, vám předepíše léky. Samozřejmostí je nasazení diety s nízkým obsahem tuků a cholesterolu a pravidelný pohybový režim (denně procházky alespoň 45 minut).

Co je „dobrý“ a „špatný“ cholesterol?

Jako dobrý cholesterol se označuje HDL cholesterol. Měli bychom se snažit mít ho co nejvyšší. Můžeme ho ovlivňovat pravidelnou fyzickou aktivitou. Další možností je jíst alespoň jednou v týdnu mořské ryby, jejich tuk totiž hladinu HDL cholesterolu zvyšuje. HDL cholesterol má pro náš organizmus ochrannou funkci. Jako špatný se označuje LDL cholesterol, který je způsoben zvýšeným příjmem živočišných tuků z mléčných (smetana, máslo…) a masných výrobků. Tento cholesterol je rizikový pro vznik aterosklerózy, infarktu myokardu nebo mozkové mrtvice.

Co zvyšuje hladinu cholesterolu?

Zvýšená hladina celkového cholesterolu je většinou způsobena nesprávnými stravovacími a chybějícími pohybovými návyky. Důležitý je i poměr mezi LDL a HDL cholesterolem, který čím je menší, tím je riziko vyšší. Zvýšená hladina cholesterolu se také označuje jako hypercholesterolémie. Hladina celkového cholesterolu, který vám sděluje váš lékař, je výsledkem kombinace LDL a HDL cholesterolu.

Hrozí některým skupinám lidí víc než jiným?

Dříve patřili do rizikové skupiny lidé s rodinnou dispozicí k onemocněním srdce, muži nad 50 let a ženy po přechodu. V současnosti jsou za rizikové označováni všichni s nadváhou, s nedostatky ve stravování a nedostatečným pohybem. Tedy většina české populace.

V kolika letech doporučujete zajít na první z pravidelných prohlídek?

Systematické prohlídky spojené s měřením cholesterolu by měl člověk podstupovat od 30 let jedenkrát až dvakrát za rok, podle toho, z jak rizikového rodinného prostředí pochází. Pokud zjistí problém například s vysokým krevním tlakem nebo cholesterolem, měl by okamžitě začít pracovat na nápravě a chodit na kontroly častěji - například až čtyřikrát do roka.

Mohu i bez návštěvy lékaře poznat, že můj cholesterol není v normě?

Pokud máte vysoký krevní tlak, nadváhu, nehýbete se a nekontrolujete se v jídle, je velmi pravděpodobné, že také váš cholesterol není v pořádku. Skoro jistě také máte zvýšený cholesterol, pokud je to ve vaší rodině dědičné.

Pyramida zdravé výživy

FOTO: ARCHIV

BRAND24

Hladina cholesterolu se má sledovat už od 30 let.

FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).