Menu Zavřít

Rivalové, nebo partneři?

29. 9. 2003
Autor: Euro.cz

POKLES CEN NOTEBOOKŮ V POSLEDNÍCH LETECH SPOLEČNĚ S VĚTŠÍMI MOŽNOSTMI PŘIPOJIT SE NA INTERNET TÉMĚŘ KDEKOLIV NEJEN ZVÝŠIL JEJICH PRODEJ, ALE ZMĚNIL I MOŽNOSTI PŘI ROZHODOVÁNÍ, ZDA DÁT PŘEDNOST "KLASICKÉMU" STOLNÍMU POČÍTAČI, NEBO NOTEBOOKU.

Jak se rozhodovat mezi notebookem a stolním počítačem

DO POPŘEDÍ DAL TAKÉ I DALŠÍ OTÁZKU: POŘÍDIT SI KE STOLNÍMU POČÍTAČI JEŠTĚ NOTEBOOK?

Rozhodování není ani dnes nijak lehké. Své výhody i nevýhody má jak stolní počítač, tak notebook. Mezi výhodami stolního počítače je nesporně pohodlnost práce a většinou větší možnosti - jen namátkově lze jmenovat větší monitor (sedmnácti i vícepalcový), možnosti „větších“ grafických karet a tak dále. Jsou tedy vhodnější na náročnější aplikace. Nevýhodou je oproti notebooku chybějící mobilita. V jádru je možné říct, že to, co je výhodou stolního počítače, je nevýhodou notebooku a naopak.

SPRÁVNÁ VOLBA

Při volbě by tedy mělo hrát roli zvážení, pro co bude počítač užíván, jaké práce na něm budou vykonávány, a tudíž jaké nároky na kapacitu paměti, resp. na možnosti grafických programů na něj budou kladeny. Zvažovat je tedy třeba i otázky výkonu a možného příslušenství.

U NĚKTERÝCH PROFESÍ JE NOTEBOOK VÝHODOU

Je pravdou, že v mnoha povoláních se používání notebooku začíná stávat konkurenční výhodou. Obchodní zástupce si může vozit s sebou prezentace, různá technická data, má možnost připojit se na firemní databázi a „stáhnout si“ potřebné materiály pro prezentaci nabízeného zboží, jeho katalogy, ceníky apod. Advokát se může kdykoli podívat na zákony, aniž by s sebou musel nosit spoustu knih s právními normami a výklady. Makléř může přes internet sledovat aktuální kurzy akcí a odkudkoliv s akciemi obchodovat. A výčet dalších a dalších profesí by mohl následovat.

POŘIĎTE SI OBOJE

Někdo může namítnout, že notebook mu poskytuje menší pohodlí a že je zvyklý na větší obrazovku, větší klávesnici apod. Pokud by tedy měl volit, rozhodne se pro stolní počítač. Ale i tento handicap lze řešit - k notebooku, pokud se s ním nepracuje na cestách, lze připojit klasickou klávesnici i větší monitor. To zvýší sice komfort, ale nezvýší samozřejmě výkon. Někteří odborníci s oblibou říkají, že notebook a náročnější grafické aplikace k sobě nepatří. Pokud někdo potřebuje k již vlastněnému stolnímu počítači i notebook, nemusí hned volit nejdražší varianty. I když počítače poměrně rychle morálně zastarávají, lze v případě, kdy odrazuje cena, poohlédnout se po starším. Na trhu existují notebooky, které nejsou příliš staré: velké nadnárodní společnosti používají pouze značkové notebooky, které v pravidelných dvouletých intervalech obměňují. Na trh tak dodávají poměrně velké množství mírně použitých notebooků, které jsou stále na velmi dobré technické úrovni a běžnému uživateli bez problémů poskytnou dobré služby. Levnější notebooky jsou také ty, jejichž jednotlivé „modely“ výrobce či obchodník doprodává, protože na trh již dodal novou typovou řadu. V takových případech je notebook vlastně nový, nepoužívaný, i když byl vyroben třeba již před jedním či dvěma roky.

JAKÝ MÁ MÍT NOTEBOOK VÝKON?

A jak je to s výběrem notebooku podle výkonu, případně příslušenství? Počítačový technik Lukáš Blätterbauer k tomu říká: „Nejtěžší otázkou zůstává, jak výkonný notebook vybrat, co běžný uživatel potřebuje a co již začíná být zbytečný luxus. Pokud notebook potřebujete pro tzv. klasické užívání, pak může být operační systém Windows 98 nebo 2000, program word či excel, připojení na internet apod. Technické parametry vašeho notebooku by pak měly být alespoň takovéto: Rychlost procesoru minimálně 200 MHz, nižší číslo by znamenalo, že notebook nezvládne v současnosti nezbytné programy. Paměť RAM 64 MB je standard, méně (například 32 MB) notebook značně zpomalí. Pevný disk notebooku by neměl být menší než 2 GB.“

BRAND24

CD MECHANIKA JE NEZBYTNÁ

Velmi důležitým příslušenstvím je CD mechanika, nejlépe interní. Ne všechny starší notebooky ji mají. Přitom při práci s programy je to dnes nezbytný prvek. Bez CD mechaniky dnes notebook způsobí více starostí než radosti. Starší notebooky také nemusí mít zabudovaný modem pro připojení na internet, novější již jím jsou vybaveny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).