Menu Zavřít

Rijád nakoupí vojenskou techniku. Dohodl se s Boeingem

21. 5. 2017
Autor: profimedia.cz

Americký výrobce letadel Boeing uzavřel se Saúdskou Arábií v rámci návštěvy prezidenta Donalda Trumpa v zemi několik dohod o prodeji armádní i civilní letecké techniky. Dnešní oznámení firmy patří mezi řadu transakcí, které v sobotu podepsaly americké firmy se saúdskými protějšky a vládními organizacemi. Konkrétní hodnotu dohod Boeing podle agentury Reuters nezveřejnil.

Boeing uvedl, že Saúdská Arábie se dohodla na koupi vojenských vrtulníků Chinook spolu s technickým servisem a systémy řízených střel. Rijád by měl od firmy rovněž koupit hlídkové letouny P-8.

Ministerstvo zahraničí USA v prosinci uvedlo, že Rijád koupí nákladní vojenské vrtulníky Chinook společně s vybavením a technickou podporou za 3,5 miliardy dolarů (zhruba 83 miliard korun). Saúdská Arábie usiluje o užší obranné a obchodní vztahy s USA a o americkou spolupráci na své strategii rozvoje ekonomiky mimo ropný sektor.


Přečtěte si, jak je to s vývojem letadel v Česku:

Nová doba letová. O česká letadla je zase zájem

Miroslav Tutter vlastní podnik Zlin Aircraft od roku 2009. Každých 14 dní tu vyrobí jedno letadlo.


Boeing rovněž sdělil, že bude jednat se soukromou saúdskou leteckou společností SaudiGulf Airline o prodeji až 16 širokotrupých letounů neupřesněného typu. SaudiGulf začala s komerčními lety teprve loni.

Boeing rovněž založí se Saúdskou Arábií společný podnik, který má poskytovat servis řadě typů armádní techniky. Další společný podnik by měl zajišťovat technickou podporu civilním i vojenským vrtulníkům Boeingu v zemi.

BRAND24

Americké a saúdské firmy v sobotu v rámci prvního dne Trumpovy návštěvy v Rijádu podepsaly ekonomické dohody za celkem 200 miliard dolarů. Saúdskoarabský stát uzavřel s USA zároveň dohodu o nákupu zbrojního vybavení za 110 miliard dolarů.

Přečtěte si také:

Trump jedná s arabskými lídry. Chce vylepšit vztahy s autoritářským Bahrajnem

Trump na arabském summitu zkritizoval Írán

Výnosná Trumpova návštěva. Saúdské a americké firmy uzavřely dohody za stovky miliard dolarů



  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).