Menu Zavřít

Ricotta aneb jak si pochutnat na čerstvém sýru

8. 3. 2004
Autor: Euro.cz

ČERSTVÝ SÝR NENÍ NIJAK VZÁCNÝ, ALE POKRM Z NĚJ MŮŽE BÝT STEJNĚ DELIKATESTNÍ, JAKO Z PARMAZÁNU ČI ROQUEFORTU. NEJZNÁMĚJŠÍ ZE ZÁSTUPU ČERSTVÝCH SÝRŮ JE ITALSKÁ RICOTTA.

ČERSTVÝ SÝR NENÍ NIJAK VZÁCNÝ, ALE POKRM Z NĚJ MŮŽE BÝT STEJNĚ DELIKATESTNÍ, JAKO Z PARMAZÁNU ČI ROQUEFORTU. NEJZNÁMĚJŠÍ ZE ZÁSTUPU ČERSTVÝCH SÝRŮ JE ITALSKÁ RICOTTA.

Čeští překladatelé často zaměňují ricottu s tvarohem, což je nepřesné až zavádějící. Tvaroh se sice řadí k čerstvým sýrům, ale jeho chuť i konzistence je jiná. Nikdy tedy nepoužívejte tvaroh jako náhradu za ricottu, do slaných pokrmů však beze strachu můžete použít českou lučinu.

RICOTTA Z KRAVSKÉHO I OVČÍHO MLÉKA

Ricotta se vyrábí ze syrovátky, která zbude po odstranění sýřeniny. Syrovátka se zahřeje, tím se částečky mléčné bílkoviny kaseinu spojí a vznikne nová sýřenina. Po okapání je z ní hotová ricotta. Syrovátka kravského mléka se používá na ricottu piedmontese a vaccina. Ricotta romana, sarda nebo siciliana jsou vyrobeny z ovčího mléka. V Itálii se sýr prodává ve tvaru obrácené misky, v běžném supermarketu ji na- jdete v plastovém kelímku nebo tubě. U nás si můžete koupit kvalitní domácí ricottu, vyráběnou dle italské receptury. Ricotta je výborná do slaných i sladkých pokrmů a často bývá i náplní pro tortelinni nebo ravioli.

BRAND24

**ČERSTVÝ SÝR

Čerstvý sýr je velmi měkký, někdy drobivý, dá se nabírat lžičkou a má 80 procent vody. Univerzálním druhem je smetanový sýr, který se dá roztírat, vyrábí se z více či méně tučné smetany. Italskou variantou je mascarpone, který je součástí známého dezertu tiramisu. Z mléka se vyrábí tvarohové sýry, francouzský Formage Frais, německý Quark či anglický Cottage Cheese. Jsou výtečné do pomazánek nebo jen namazané na chleba. Dají se kombinovat i s ovocem. Mezi čerstvé sýry se řadí i řecká feta. Konzistencí připomíná tvrdý tvaroh, ale protože se ukládá do slaného nálevu, má velmi výraznou chuť. Používá se do salátů a výborná je i jen nakrájená na kostičky, posypaná bylinkami a pokapaná olejem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).