Menu Zavřít

Resuscitace Baníku

21. 6. 2012
Autor: Euro.cz

Noví majitelé ostravského klubu nařídili finanční dietu, oprášili spolupráci s městem i regionálními sponzory a chtějí rekonstruovat stadion za 800 milionů

Baníčku, my jsme s tebou, neopustíme tě, nikdy tě nezradíme, bo my ti věříme! Tuto populární hymnu ostravského Baníku zpívali ještě půl rokem jen nejvíce optimističtí fanoušci klubu. Kdysi slavný tým tížily dluhy přesahující 110 milionů korun, klub mířil ke krachu a v ligové tabulce okupoval předposlední, tedy sestupovou příčku. V té době hymna spíše připomínala rekviem. Pak ale 13. února klub převzali noví majitelé, pod jejichž vedením se podařilo klinicky mrtvého pacienta zresuscitovat a zachránit nejen ligovou příslušnost, ale i samotný klub před ekonomickým pádem. Provedli audit, osekali náklady, vytvořili restrukturalizační plán, na který slyšeli úvěrující banky i věřitelé z fotbalových kruhů, oprášili spolupráci s tamní radnicí a do klubu přivedli nové sponzory. A pohřební písně vystřídaly plány na lepší budoucnost. „Nemáme ještě vyhráno, následující tři roky budou velmi těžké, ale věřím, že jsme na dobré cestě,“ říká Petr Šafarčík, předseda představenstva reprezentující nového 95procentního majitele, společnost SMK Reality Invest.

**Projedený titul**

Osoba Petra Šafarčíka spojuje dva klíčové momenty v novodobé historii Baníku: letos na jaře měl hlavní podíl na jeho ekonomické resuscitaci a v roce 2004, kdy klub po dlouhých 23 letech získal ligový titul, seděl v představenstvu a jeho firma PAM Market měla na starost marketingové aktivity Baníku. Důvod odchodu z klubu, který přišel pár měsíců poté, nechce příliš rozpitvávat, je ale více než zřejmé, že mu vadilo projídání peněz po herně i ekonomicky úspěšné mistrovské sezoně. „Titul přinesl klubu obrovské peníze, z marketingu i prodeje hráčů. Jenže stejně rychle, jak se Baník finančně nafutroval, šly peníze i ven. Majitelé čekali, že to i dál půjde stejně dobře, a začaly problémy,“ vzpomíná Šafarčík.
Osm let, které od jeho odchodu utekly, se Baník postupně propadal herně,a především ekonomicky a vše vyvrcholilo na přelomu loňského a letošního roku. Zadluženost vystoupla nad hrozivých sto milionů, klub balancoval na hraně krachu a tehdejší majitel Tomáš Petera se rozhodl prodat stadion Bazaly. Kupcem se stala společnost SMK Reality Invest podnikatele Libora Adámka. Další vývoj nabírá rychlý spád: Adámek po novém roce oslovuje svého známého, Petra Šafarčíka, zda by mu pomohl s revitalizací celého Baníku, pokud by ho od Petery odkoupil. Za pár týdnů Šafarčíkova firma vstupuje do Adámkovy a společně pak 13. února kupují od Petery 95 procent klubu (zbývajících pět procent drží občanské sdružení).

BRAND24

**Ostravský trojúhelník**

Ekonomický audit odhalil nejen dluh vůči Raiffeisenbank, ale i směrem k vlastním hráčům, trenérům a ostatním fotbalovým klubům. Noví majitelé klubu naordinovali krizový plán ZZZ, tedy záchranu ligové příslušnosti, záchranu klubu a záchranu stadionu na Bazalech, tedy jeho rekonstrukci do podoby moderního fotbalového stánku. „První pozitivním krokem bylo, že se nám podařilo znovu navázat spolupráci s městem, takže radnice poslala Baníku 11milionovou dotaci, kterou předtím zadržela kvůli chování předchozího majitele,“ říká nový šéf klubu, jenž také přivedl nového generálního partnera Baníku, společnost Vítkovice Machinery Group. „Rozhodli jsme se pro globální podporu klubu na rok 2012. Záměry majitelů vypadají dobře, a pokud uvidíme, že se je daří naplňovat, budeme se na podzim bavit o prodloužení smlouvy,“ říká mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.
Podobně klíčovým partnerem se má stát i ostravská radnice, která Baník pod dřívějším majitelem téměř zatratila. Primátor Ostravy Petr Kajnar se v dlouhodobém horizontu nebrání Šafarčíkovu návrhu, aby město od klubu převzalo stadion a alespoň částečně se podílelo na jeho generální rekonstrukci, připouští ale, že pro takový krok se musí nejprve najít politická podpora. „Předchozím majitelem Baníku nám bylo opakovaně deklarováno, že Bazaly jsou nerekonstruovatelné, připravovali jsme proto náhradní variantu na městském stadionu ve Vítkovicích. Nyní musíme o nových informacích o Bazalech nejdříve v zastupitelstvu diskutovat a pak se snažit najít schůdné řešení,“ vysvětluje Kajnar.
Šafarčík by rád vytvořil jakýsi fotbalový trojúhelník, do kterého by vedle Baníku chtěl zapojit Vítkovice a ostravskou radnici, a společně by se věnovali podpoře fotbalu i mládeži. „Provoz hlavního stadionu a všech tréninkových hřišť nás stojí 25 milionů ročně, to je čtvrtina rozpočtu,“ říká. I primátor Ostravy připouští, že ze strany města byl fotbal v poslední době trochu zanedbáván. „Věnovali jsme se především podpoře ledního hokeje, do kterého jsme investičně dali za posledních patnáct let asi 1,5 miliardy korun. Byly by proto fér se teď věnovat fotbalu,“ řekl Kajnar týdeníku Euro. Ideální by podle něj byla varianta, kdy by se do rekonstrukce zapojili vedle města i soukromí investoři, stát a také třeba Fotbalová asociace ČR, která uspěla s kandidaturou na pořadatelství mistrovství Evropy do 21 let. „Aby se peníze na rekonstrukci poskládaly z více zdrojů. Protože pokud chceme, aby fotbal na Bazalech zůstal, v dlouhodobém měřítku to bez rekonstrukce nepůjde,“ dodává primátor.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).