Menu Zavřít

Relikt z devadesátek. ČSOB prohrála spor o 321 milionů

20. 12. 2015
Autor: Tomáš Novák/Euro

Jedním z reliktů privatizační minulosti je soudní spor mezi Investiční společností podnikatelů (ISP) a Československou obchodní bankou (ČSOB) o více než 321 milionů korun. Nejvyšší soud České republiky dal v rozepři za pravdu ISP.

Banka ale hodlá ve sporu pokračovat. „ČSOB podala proti rozhodnutí Nejvyššího soudu mimořádný opravný prostředek – žalobu pro zmatečnost – a v současnosti čekáme na verdikt,“ uvádí ředitel komunikace ČSOB Hany Farghali.

To potvrdil i likvidátor ISP Pavel Tyleček. „Rozhodnutí Nejvyššího soudu samozřejmě zlepšuje pozici ISP, nicméně je tam ještě jeden mimořádný opravný prostředek. A spousta zamotaných vztahů s ostatními subjekty,“ dodává.

Divoké devadesátky

Příčinou stamilionového sporu jsou finanční transakce z poloviny 90. let. Při nich Banka Haná poskytla úvěr Investiční společnosti podnikatelů, která se za půjčku zaručila vklady podílníků Podnikatelského tržního podílového fondu. ISP ale úvěry nesplatila a Banka Haná se zahojila v roce 1998 na penězích podílníků.

Tento postup však nyní Nejvyšší soud označil za bezdůvodné obohacení banky na úkor majetku v podílových fondech, a tak peníze podílníkům teď musí vydat. Zároveň soud uvedl, že závazek investiční společnosti tímto plněním nezaniká. ČSOB ve sporu figuruje, jelikož majetek Banky Haná převzala společně s majetkem zkrachovalé Investiční a Poštovní banky.

Celý článek najdete v pondělním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

ČSOB jde do arbitráže s národní bankou. Za spory kolem IPB žádá 400 milionů

BRAND24

Dědictvím po IPB zůstávají spory za 100 miliard

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).