Menu Zavřít

Řekové stahují finance z bank

28. 3. 2012
Autor: profit

Firmy a spotřebitelé nadále stahovaly v únoru své finance z řeckých bank rychlým tempem, vklady v tamních bankách klesly o 2,7 procenta na 170,1 miliardy eur. Dostaly se tak na svou nejnižší úroveň od října roku 2006, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia

Podle údajů, které ve středu zveřejnila Evropská centrální banka (ECB) jsou tak vklady v řeckých bankách o 30 procent nižší, než byly v době svého vrcholu v prosinci roku 2009. V lednu objem vkladů v řeckých bankách klesl o téměř tři procenta.

BRAND24

Soukromé vklady v Portugalsku a v dalších zemích uprostřed dluhové krize eurozóny ale dopadly ve srovnání s Řeckem mnohem lépe. Právě v Portugalsku se v únoru stejně jako ve Španělsku nezměnily. V Irsku klesly o méně než jedno procento a v Itálii se naopak o více než jedno procento zvýšily.

Údaje ECB, které vyjadřují souhrnnou hodnotu vkladů ve všech měnách, nejsou sezonně přizpůsobeny a mohou se mírně lišit od údajů centrálních bank jednotlivých států eurozóny. Ukazatel navíc nezohledňuje vklady ze strany centrálních vlád a finančních institucí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).